Oppositie Venezuela mag niet meer meedoen aan de verkiezingen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro brengt zijn stem uit bij de burgemeestersverkiezingen van zondag. Beeld EPA
De Venezolaanse president Nicolás Maduro brengt zijn stem uit bij de burgemeestersverkiezingen van zondag.Beeld EPA

De socialistische partij van president Maduro heeft de burgemeestersverkiezingen gewonnen. Oppositiepartijen boycotten de stembusgang en zijn nu door de regering uitgesloten van deelname aan toekomstige verkiezingen. Ondertussen glijdt de economie verder de afgrond in.

De socialistische partij PSUV onder leiding van president Nicolás Maduro heeft zondag 300 van de 335 burgemeestersverkiezingen gewonnen. De uitslag is geen verrassing, omdat drie van de vier grote oppositiepartijen niet meededen aan de verkiezingen. Oppositieleiders Henrique Capriles en - de onder huisarrest geplaatste - Leopoldo López vertrouwden de stembusgang niet, nadat bij regionale verkiezingen in oktober de regerende partij overweldigend won. Dankzij grootschalige fraude, zo beweren Capriles en López, en dus riepen ze hun aanhangers op de verkiezingen te boycotten.

Maduro sprak tijdens zijn overwinningsspeech over een 'overwinning van het Venezolaanse volk op de imperialisten'. Hij doelde op de Verenigde Staten die sancties hebben ingesteld tegen Venezolaanse politici en regeringsfunctionarissen vanwege het manipuleren van de verkiezingsuitslag. "Ga weg, Trump", scandeerden aanhangers van Maduro meermaals.

In 2005 boycotte de oppositie ook de verkiezingen en dat leidde ertoe dat de PSUV onder leiding van toenmalig president Hugo Chávez stevig in het zadel kwam te zitten en alle macht naar zich toe kon grijpen.

Maduro kondigde zondag dan ook meteen maatregelen aan tegen de boycottende oppositiepartijen. Ze mogen niet meer meedoen aan verkiezingen. "Ze zullen verdwijnen uit het politieke landschap", schamperde het staatshoofd.

Volgend jaar staan presidentsverkiezingen gepland en Maduro kan dan een gooi doen naar een tweede termijn. Nu dus vrijwel zonder tegenstand.

Economie

Ondertussen glijdt de Venezolaanse economie verder de afgrond in. Eind november ging het land in wanbetaling op haar schulden en door sancties van de VS is het internationale banken en investeerders verboden om schuldpapier van Venezuela aan te kopen of te verhandelen. Het herstructureren van de schulden, wat Venezuela eenzijdig afkondigde, komt niet van de grond omdat geldschieters de Amerikaanse sancties vrezen.

Voor de Venezolaanse bevolking bestaat het dagelijks leven vooral uit een zoektocht naar levensmiddelen. Veel basisproducten zoals brood, melk en toiletpapier zijn niet of nauwelijks nog beschikbaar. Ziekenhuizen kampen met ernstige tekorten aan medicijnen.

Sancties

De twijfelachtige verkiezingen van zondag kunnen reden zijn voor de Verenigde Staten en de Europese Unie om de sancties tegen de Venezolaanse regering aan te scherpen. Zo kan de VS ervoor kiezen geen olie meer van het land te kopen, de belangrijkste bron van inkomsten voor Venezuela. Maar dergelijke maatregelen hebben hun weerslag op het dagelijks leven van de burgerbevolking.

Lees ook de bijdrage van correspondent Edwin Koopman over de dagelijkse zoektocht van Venezolanen naar levensmiddelen: 'Overleven in Venezuela, waar zelfs sardientjes onbetaalbaar zijn geworden'

En zijn bijdrage over de Russen die Venezuela proberen te helpen met het herfinancieren van hun schulden: 'Moskou helpt Caracas bij herschikken schulden'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden