Oppositie Venezuela dient net voor verkiezing klacht in

Presidentskandidaat Nicolas Maduro gisteren bij een plechtigheid ter nagedachtenis van de coup tegen Hugo Chavez in 2002. Volgens de oppositie was zijn aanwezigheid een verkapte manier van campagne voeren. Beeld afp
Presidentskandidaat Nicolas Maduro gisteren bij een plechtigheid ter nagedachtenis van de coup tegen Hugo Chavez in 2002. Volgens de oppositie was zijn aanwezigheid een verkapte manier van campagne voeren.Beeld afp

De Venezolaanse oppositie heeft vrijdag, vlak voor de presidentsverkiezingen, een klacht ingediend tegen de regering. Die zou volgens kandidaat van de oppositie, Henrique Capriles, te lang zijn doorgegaan met de verkiezingscampagne, meldt de BBC. De Venezolanen kiezen vandaag een nieuwe president.

Beide kampen hadden hun verkiezingscampagne donderdag officieel afgesloten.

De klacht werd ingediend nog voordat waarnemend president Nicolás Maduro zaterdag op tv verscheen tijdens een bezoek aan het graf van oud-president Hugo Chávez. Er werd ook een interview met hem uitgezonden. Capriles noemde dit zaterdag 'een schaamteloze schending van de verkiezingsregels'.

Sinds tien jaar vieren aanhangers van oud-president Chávez op 13 april dat de leider weer aan de macht kwam na een korte coup in 2002. Het zaterdag uitgezonden interview met Maduro ging ook over deze coup. Capriles, die vorig jaar nog de verkiezingen verloor van Chávez, begon zaterdag een internetkanaal om ook door te kunnen gaan met zijn verkiezingscampagne.

De Venezolanen kiezen vandaag na 14 jaar Hugo Chávez een nieuwe president. Oud-buschauffeur en waarnemend president Nicolás Maduro (50) neemt het op tegen de centrumrechtse oppositieleider Henrique Capriles.

Maduro (50) is een partijgenoot en protegé van de socialist Chávez, die in maart overleed na een jarenlang gevecht met kanker. Maduro heeft beloofd Venezuela te regeren op de manier waarop de populaire Chávez dat deed: als vriend van de armen.

Capriles verloor vorig jaar nog de verkiezingen van Chávez, die toen al tobde met zijn gezondheid. De 40-jarige jurist en gouverneur van de deelstaat Miranda belooft juist wel veranderingen. Hij wil meer ruimte voor het bedrijfsleven en heeft beloofd de corruptie aan te pakken.

Capriles vindt ook dat Chávez Venezuela diep heeft verdeeld door armen en beter bedeelden tegen elkaar op te zetten. Toch heeft ook hij bezworen niet te tornen aan de met oliegeld betaalde projecten voor de armen in Venezuela. Die waren de hoeksteen van de grote populariteit van Chávez onder de miljoenen armen in Venezuela.

In de meeste peilingen van de afgelopen tijd was Maduro torenhoog favoriet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden