Oppositie vanaf de zolderkamer

reportage | Nu bijna alle Turkse media die een tegengeluid lieten horen gesloten zijn, neemt een kleine groep werkloze journalisten het heft in eigen hand. Via mobiele telefoons zenden ze talkshows uit waarvoor op de reguliere kanalen geen plaats meer is.

TAN TUNALI

Een kwartier voordat de uitzending begint, plakt technicus Kenan Güleç nog snel een extra stukje tape over de selfiestick om de telefoon steviger vast te zetten. Tot 4 oktober werkte hij voor het televisiestation IMC TV. Toen werd het oppositiekanaal gesloten op beschuldiging van terreurpropaganda. Nu heeft hij zich met een dozijn werkloze journalisten op een zolderkamer in hartje Istanbul verzameld voor een onconventionele uitzending. Onder de hashtag #Habersizsiniz, 'jullie zijn het nieuws', zenden ze een talkshow direct via de mobiele applicatie Periscope uit.

"We willen ons lot niet meer in handen leggen van de mediabazen. Totdat onze telefoons ook afgepakt worden, brengen we de verhalen die we echt willen vertellen", vertelt Newroz Ayse Oyman, oud-nieuwscoördinator bij IMC. Na vier uitzendingen vanuit Ankara vond vorige week de eerste uitzending in Istanbul plaats. En de eerste kijkcijfers mogen er zijn. Een gesprek met twee parlementariërs van de oppositiepartij HDP trok eerder deze maand meer dan 500.000 kijkers.

Sabiha Temizkan werkte als redacteur bij IMC. Nadat haar werkgever op zwart ging, heeft ze moeite om de huur te betalen. "Gelukkig heb ik familie die me helpt, maar veel mensen bevinden zich in een veel slechtere situatie. Bij ons station hebben we bijvoorbeeld twee echtparen van wie beide echtelieden hun baan hebben verloren en die ook nog kinderen hebben."

Na de mislukte couppoging van afgelopen zomer werden meer dan honderd media gesloten. Sommige werknemers werden gevangengezet, ruim drieduizend journalisten raakten hun baan kwijt. Net als hen is Temizkan werkzoekend. Op een baan bij de mainstream media hoeft ze niet te rekenen. Journalisten wiens werkgever per decreet gesloten is, zijn daar bij voorbaat uitgesloten voor een functie, omdat al deze nieuwskanalen aan de leiband van de regering liggen.

Bij dit nieuwe initiatief is de sfeer uitgelaten, als op een reünie. "Dit is voor ons een goede afleiding om de gedachten te verzetten", zegt Temizkan, die via haar persoonlijke twitterprofiel uitzendt. Als de uitzending begint in de provisorisch opgetuigde studio slaat de uitgelaten atmosfeer echter direct om. Presentatrice Nevin Sungur spreekt met twee familieleden van gevangen journalisten. ¿ehriban Aksoy, vrouw van columnist Murat Aksoy, en Musa Kaya, broer van Zana Kaya, hoofdredacteur van de pro-Koerdische krant Ozgur Gündem.

Bij beide gasten lopen de ogen vol als ze vertellen over de wekelijkse gevangenisbezoeken aan hun dierbaren. Beiden proberen hoopvol te blijven, maar het gebrek aan duidelijkheid over de situatie van man en broer maakt dat vrijwel onmogelijk. "Ik weet niet of mijn man aan het eind van deze maand, of pas over een half jaar een aanklacht te zien krijgt", zegt Aksoy over haar man die sinds 1 september vastzit.

Omdat er in mainstream media geen ruimte is voor de verhalen van Aksoy en Zana zijn ze blij dat hun geluid nu gehoord wordt. Sommige kijkers zijn er minder blij mee. Op de telefoons die live uitzenden, komen direct met haat doorspekte commentaren binnen. 'Als het echt journalisten waren geweest, zaten ze waarschijnlijk niet gevangen', is nog een van de netste commentaren. Men slaat er geen acht op, maar het is een digitale herinnering dat oppositiegeluiden het tij tegen hebben.

Terwijl Kaya en Zana naar huis gaan, duiken de ex-collega's de nacht van Istanbul in om een concert van een andere voormalige collega te bezoeken.

De journalisten die een ander geluid dan dat van de regering willen laten horen, zijn in Turkije anno 2016 verworden tot een handjevol mensen dat alleen hun telefoons en het internet nog heeft om van zich te laten horen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden