Oppositie Tanzania bloeit op

Voor het eerst sinds 1961 zou de regeringspartij de verkiezingen kunnen verliezen

Er heerst grote opwinding in het anders zo slaperige Tanzania. De verkiezingen van morgen kunnen een historische stembusgang worden en voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1961 de oppositie aan de macht brengen.

"Ik ben geboren onder het bewind van de regeringspartij en niet van plan er onder dood te gaan. Er is hard verandering nodig", verwoordt student en twintiger Bob Kaheta de mening van veel jonge Tanzanianen.

Jongeren tot 35 jaar maken 78 procent uit van de bevolking - en de jeugd is ontevreden. De werkloosheid onder hen is hoog en Tanzanianen zijn de armoede spuugzat. Ruim de helft van de bevolking moet rondkomen van een euro per dag. Vooral de ongebreidelde corruptie binnen de overheid doet veel Tanzanianen regeringspartij CCM de rug toekeren. Tanzania lijkt toe aan een politieke lente. Alleen de behoudende plattelandsbevolking, zakenlieden en ouderen blijven vooralsnog de regeringspartij trouw.

Tien jaar geleden kreeg de CCM 80 procent van de stemmen. Bij de laatste verkiezingen in 2005 was dat gedaald naar 63 procent. Morgen lijkt het een nek-aan-nekrace met de oppositie te worden. Op zijn iPad volgt student Kaheta vanuit het noordelijke Arusha de laatste ontwikkelingen.

Het noorden van Tanzania is van oudsher het bolwerk van de oppositie. Bromfietstaxi's voeren bijna allemaal de rood-wit-blauwe vlag van Chadema, de grootste partij binnen de oppositiecoalitie. Enorme spandoeken tonen de grijs gelokte oppositieleider Edward Lowassa.

Eerder dit jaar leek hij juist de presidentskandidaat te worden van de regeringspartij. Maar de partijtop was verdeeld en na veel geharrewar kreeg geen van de favorieten de nominatie. Verbolgen liepen Lowassa en andere politieke CCM-zwaargewichten over naar de oppositie, waar ze met open armen werden ontvangen. Maar dat maakt het belangrijkste campagnepunt van de oppositie - de strijd tegen corruptie - wat ongeloofwaardig. Lowassa die eerder korte tijd premier was, wordt zelf in verband gebracht met corruptie. "De oppositie ondermijnt zo haar eigen agenda", meent politicoloog Mike Kiishweko. "Dat is munitie voor de CCM."

Het jongste parlementslid van Tanzania, oppositiepoliticus Joshua Nassari (30), gelooft in de onschuld van Lowassa. Nassari geeft aanwijzingen voor de bouw van een podium waar hij en Lowassa een snel groeiende menigte zullen toespreken. De jonge volksvertegenwoordiger is nagenoeg zeker van zijn herverkiezing. Hij is niet alleen in zijn kiesdistrict even buiten Arusha populair, maar wordt landelijk gezien als de vertegenwoordiger van jongeren in het parlement.

Op het weiland waar de manifestatie moet plaatsvinden, steekt Nassari in zijn pak met stropdas af bij de andere jongeren, die voornamelijk spijkerbroek en T-shirt dragen. Maar zijn kleding schrikt niemand af en hij wordt begroet als een goede vriend. De jongeren drommen samen rond het bier en de geroosterde kippetjes, die gepaard gaan met de verkiezingsmanifestatie. Jonge vrouwen dragen kleren in de partijkleuren van de oppositie.

Nassari verklaart het overlopen van CCM-aanhangers naar de oppositie met woorden van Julius Nyerere, vader des vaderlands en oprichter van de regeringspartij. "Als mensen verandering willen en dat niet kunnen vinden bij de CCM, moeten ze het elders gaan zoeken." Als Lowassa of anderen van de oppositiecoalitie op de vele schermen verschijnen, gaat er gejuich op vergezeld van oorverdovend getoeter van vuvuzela's. Een oudere man aan een tafeltje glimlacht erom. Hij neemt een slok van zijn Safari-bier en zegt dan ernstig: "Laten we hopen dat het zo leuk blijft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden