Oppositie Syrië verenigt zich, protest zwelt aan

Overgangsraad in Jemen moet president afzetten

SYRIË
De onrust in Syrië lijkt niet te stoppen. De demonstraties worden steeds groter, hoewel door gericht geweld van leger, politie en scherpschutters al honderden doden zijn gevallen. Vrijdag waren honderdduizenden mensen op de been, onder andere in de hoofdstad Damascus. Veiligheidstroepen doodden zeker 32 betogers.

Op zaterdag kwamen prominente dissidenten in Istanbul bijeen om het afzetten van president Bashar Assad te bespreken. Zo'n vierhonderd mensen namen deel aan de 'Nationale Verlossingsconferentie', waar de vorming van een verenigde oppositie tegen Assad werd besproken.

"Het regime houdt de hele staat gegijzeld en we willen hem terug", zei Haitham al-Maleh, de voorzitter van de conferentie. De 80-jarige advocaat, die wegens zijn politiek activisme jaren gevangen zat, verliet Syrië onlangs uit vrees voor zijn leven. Tegenwoordig woont hij in Istanbul. "Dit regime kan ons niet van onze vrijheid beroven", aldus Al-Maleh. Hij noemde het bewind van Assad 'fascistisch'.

De conferentie van zaterdag was onderdeel van een reeks besprekingen in Turkije en Europa, bedoeld om de gelederen van de activisten te versterken en organiseren. Activisten in Damascus namen telefonisch deel aan de gesprekken. Sommige deelnemers van de conferentie opperden het plan om een schaduwregering te vormen, die een op een de heerschappij van Assad aanvecht. Dit idee werd terzijde geschoven toen dissidenten in Syrië zeiden te vrezen dat ze op deze manier door activisten in het buitenland worden verdrongen. Gisteren werd een Nationale Raad van Verlossing ingesteld, zodat met één mond kan worden gesproken in de richting van president Assad. De raad krijgt 25 leden, die de islamisten, liberalen en onafhankelijken zullen vertegenwoordigen.

Militairen hebben gisteren in Damascus de prominente schrijver Ali Abdallah opgepakt, die kritisch was over het harde optreden van leger en politie. De 61-jarige schrijver was twee maanden geleden nog vrijgelaten bij een algemene amnestie, meldde zijn zoon.

LIBIË
De Libische leider Moeammar Kadafi heeft zaterdagavond zijn volk weer toegesproken. In de speech, die op televisie werd uitgezonden, ontkrachtte hij eerdere berichten van de rebellen. "Ze zeggen dat Kadafi naar Honolulu gaat. Dat is grappig: de graven van mijn voorouders verlaten evenals mijn volk? Zijn ze serieus?", zo stelde hij. Voor de rebellen had Kadafi geen goed woord over: "Deze ratten hebben onze mensen gegijzeld in Benghazi." In Libië wordt al maanden gevochten tussen troepen van Kadafi en de door de Navo gesteunde rebellen. Zaterdag liep de strijd hoog op in Brega, een olierijke stad in het oosten van het Noord-Afrikaanse land.

JEMEN
Honderdduizenden Jemenieten zijn gisteren opnieuw de straat opgegaan om het vertrek van president Ali Abdoellah Saleh te eisen in grote steden als Sanaa, Amran, Saada en al-Bayda. Duizenden aanhangers van Saleh waren ook op de been, om het 33-jarig jubileum van Salehs presidentschap te vieren.

Zaterdag is een overgangsraad opgericht die het voortouw moet nemen in het afzetten van de president die in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië nog bijkomt van een aanval op zijn paleis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden