Oppositie Syrië gaat weer in chaos ten onder

Politieke leider Syrische Nationale Coalitie stapt op

Voor de zoveelste keer is de Syrische oppositie erin geslaagd zichzelf in de voet te schieten. De politieke leider van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) - de belangrijkste oppositiebeweging - stapte gisteren op, terwijl de leider van de gewapende tak van de SNC stelde dat hij een onlangs verkozen 'rebellenpremier' niet erkent.

De chaos binnen de oppositie dreigt de strijd tegen het regime van president Assad - opnieuw - te ondermijnen. De Syrische Nationale Coalitie was juist vorig jaar onder zware internationale druk opgericht om het allegaartje aan Syrische oppositiebewegingen te verenigen. De internationale steunpilaren van de opstand tegen Assad - de Verenigde Staten voorop - hoopten via de SNC meer grip te krijgen op de gewapende opstandelingen in Syrië.

De gematigde geestelijke Moaz al-Khatib werd in november het hoofd van de SNC, maar ondanks lovende woorden uit onder meer het Westen, kreeg hij weinig concreets gedaan. Khatib was gisteren vaag over de reden voor zijn aftreden. Hij stelde dat er bepaalde 'grenzen' waren overtreden, zonder expliciet te zijn over welke grenzen dat dan waren.

Maar zonder twijfel was hij gefrustreerd over het uitblijven van wapensteun uit het Westen. De VS weigeren nog altijd wapens te leveren aan de rebellen, van wie ze niet goed weten wie het zijn. In Syrië zijn inmiddels talloze radicale djihadisten actief. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn wél bereid tot wapenleveranties, maar juist dit weekeinde mislukten hun pogingen om tijdens een EU-vergadering een Europees wapenembargo op te heffen.

Het is echter ook goed mogelijk dat Khatib de buik vol had van het interne gekonkel binnen zijn eigen beweging. Al vanaf het begin kreeg hij veel tegenwind uit eigen kring, zoals in januari toen hij suggereerde dat hij met Assad zou willen onderhandelen. Naar verluidt was hij ook niet blij met de verkiezing, vorige week, van de onbekende Ghassan Hitto tot 'premier' namens de SNC.

Hitto - volgens waarnemers de kandidaat van de omstreden Moslimbroederschap - zou de opbouw van een nieuwe Syrische overheid in 'bevrijd' gebied gaan leiden, maar dat lijkt bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Militair leider Salim Idris stelde dat Hitto geen enkele strijdgroep in Syrië vertegenwoordigt.

Van zijn politieke clubgenoten moest Hitto het ook al niet hebben. Hij haalde 35 van de 63 stemmen, maar meer dan tien mensen schortten na zijn verkiezing hun lidmaatschap van de SNC op. Onder hen Soehair Atassi, vicepresident van de oppositiebeweging. Zij weigerde naar eigen zeggen 'een vrouw te zijn die hun conferenties decoreert, terwijl zij alle beslissingen nemen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden