Oppositie sceptisch over lastenverlichting in 2007

(Novum) - De linkse oppositie staat sceptisch tegenover het plan van minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) om de lasten voor bedrijven en burgers in 2007 met één miljard euro te verlagen. De PvdA noemt het plan 'onvoorstelbaar'. Volgens PvdA-Tweede-Kamerlid Ferd Crone kan Zalm kan geen lastenverlichting beloven, omdat hij nog niet weet of volgend jaar de geraamde economische groei wordt gehaald. Dat heeft hij woensdag gezegd tegen Business News Radio.

Zalm pleit voor een lastenverlichting voor zowel het bedrijfsleven als burgers. De verdeling van de verlichting wil Zalm laten afhangen van de koopkrachtontwikkeling. Het kabinet neemt in augustus volgend jaar een besluit over de verdeelsleutel.

GroenLinks noemt het plan van Zalm 'vaag'. Het is niet duidelijk hoe het geld moet worden verdeeld en voor wie de lastenverlichting is bedoeld, zegt fractiewoordvoerder Olof van der Gaag. De oppositiepartij ziet liever dat de minister het geld investeert in onderwijs en nieuwe wegen.

De Socialistische Partij (SP) vraagt zich af of het verstandig is de belastinginkomsten gelijk weer uit te geven. "Het is beter om het geld op zak te houden. Indien je wat wilt doen in de zin van lastenverlaging, creëer dan voordelen voor het midden- en kleinbedrijf", zegt Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang.

Regeringspartij CDA is blij met het voornemen van Zalm. Tweede-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich zei woensdag voor Business News Radio dat de verlichting kan worden betaald uit extra belastinginkomsten. Alle indicatoren geven aan dat het beter gaat met de economie, stelt De Nerée tot Babberich. De economische groei zorgt volgens de parlementariër voor een toename van de consumentenbestedingen. Ook zou de industrie meer vertrouwen krijgen in de economie. Daarom is het volgens de CDA'er goed een lastenverlichting in het vooruitschiet te stellen.

Bij het aantreden van het kabinet in 2003 werd een lastenverlichting van 1,4 miljard euro beloofd voor het jaar daarop. Het kabinet voerde in plaats daarvan een lastenverhoging door. Zalm wil de in 2003 gemaakte belofte nu inlossen. Daarom stelt hij voor de lastenverlichting om voor het einde van de kabinetsperiode in 2007 door te voeren. Voor volgend jaar heeft het kabinet ook een lastenverlichting toegezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden