Update

Oppositie opent alvast de aanval tijdens debat met Gerrit Zalm

Den Haag, 12 oktober 2017 - Marianne Thieme (PvdD), Jesse Klaver (Groenlinks) Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) tijdens het Tweede Kamerdebat over het eindverslag van de informatie. Foto: Phil Nijhuis Beeld Phil Nijhuis
Den Haag, 12 oktober 2017 - Marianne Thieme (PvdD), Jesse Klaver (Groenlinks) Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) tijdens het Tweede Kamerdebat over het eindverslag van de informatie. Foto: Phil NijhuisBeeld Phil Nijhuis

Officieel moest het debat met informateur Gerrit Zalm over de maandenlange formatie gaan. Het kwam erop neer dat de oppositie alvast wat plannen uit het regeerakkoord fileerde.

1. Btw-verhoging

Verhoog de btw op boodschappen en je weet links tot rechts tegenover je, zo ondervond Mark Rutte gisteren snel. De VVD-leider was nog geen minuut aan het woord toen Geert Wilders van de PVV als eerste protest aantekende tegen de btw-verhoging op eerste levensbehoeften.

Wat heeft de burger aan verlaging van de inkomstenbelasting als hij tegelijkertijd de btw voor boodschappen en de fietsenmaker van 6 naar 9 procent omhoog ziet gaan, wilde Wilders van Rutte weten. “Het midden- en kleinbedrijf wordt hard geraakt door deze maatregel”, benadrukte GroenLinks-leider Jesse Klaver, die deze week met de SP en PvdA een publieksactie tegen de btw-verhoging is begonnen. Klaver vindt het ‘tamelijk ongelofelijk’ dat brood, melk en fruit duurder worden terwijl de dividendbelasting voor grote bedrijven wordt afgeschaft. Dat kost het nieuwe kabinet op termijn 1,4 miljard euro per jaar.

Rutte blijft de btw-verhoging consequent verdedigen. Doordat het kabinet andere kostenposten zoals de inkomstenbelasting gaat verlagen, hebben burgers ‘per saldo meer te besteden’, aldus de VVD’er. “De koopkracht gaat er de komende jaren zeer fors op vooruit. Daar gaat het midden- en kleinbedrijf van profiteren.”

2. Hypotheekregels

Nu Rutte voor de tweede keer de hypotheekregels wil aanpassen, mocht Wilders de premier maar wat graag herinneren aan diens verkiezingsbelofte uit 2010: ‘Handen af van de hypotheekrenteaftrek.’

Het vorige kabinet schroefde het belastingvoordeel voor huizenbezitters al terug en het nieuwe kabinet wil verder met die afbouw. Daarnaast zullen woningeigenaren die hun hypotheek hebben afbetaald, stapsgewijs weer een extra belasting moeten betalen: het eigenwoningforfait.

“U heeft de mensen voor de gek gehouden”, concludeerde Wilders. Volgens Rutte is er echter geen sprake van een lastenverzwaring voor huizenbezitters, omdat de extra opbrengsten uit de hypotheekrente zullen zorgen voor een lager eigenwoningforfait. Wilders bekeek het andersom: “Wat heb je aan een lager eigenwoningforfait als de hypotheekrenteaftrek eraan gaat?” Naast de PVV refereerde alleen de SGP aan de ‘aflosboete’. De partij wilde weten of hier nog over te praten valt.

3. Referendum

Een kleine tien jaar knokte de Tweede Kamer voor een wetsvoorstel dat raadgevende referenda mogelijk moest maken, drie jaar na het parlementaire fiat wil het nieuwe kabinet er weer vanaf. Dit tot verbijstering van een aantal partijen.

Volgens Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren voedt een samenleving zonder referenda ‘het wantrouwen in de politiek’. “Mensen willen vanuit hun gewone positie graag meepraten over het beleid.” Ze vond Thierry Baudet van Forum voor Democratie aan haar zijde. “Zonder de mogelijkheid een referendum te organiseren, kan het regeerakkoord op geen enkele wijze nog door de bevolking worden bijgestuurd.” Baudet verweet D66 ‘nonchalant’ afstand te doen van een van haar kroonjuwelen.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het een kwestie van voortschrijdend inzicht. Gaandeweg ontdekte de partij dat er te veel haken en ogen zitten aan referenda, nu zoekt de partij verder naar andere ‘manieren om mensen erbij te betrekken’, aldus Pechtold. Ook Rutte, nooit voorstander geweest van referenda, sprak van een ‘leerstuk’. Baudet diende toch een motie in om de passage uit het regeerakkoord te krijgen: 68 Kamerleden steunden hem, de nieuwe coalitie van 76 zetels stemde tegen.

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

4. Wietteelt

Voor inhoudelijke kritiek op het regeerakkoord vond SGP-voorman Kees van der Staaij het tijdens het debat over de formatie nog te vroeg, maar één teleurstelling kon hij niet verbergen tegenover CDA-leider Sybrand Buma: dat er experimenten komen met gedoogde wietteelt. “Ik dacht echt dat ik de Speld las toen er stond dat het CDA daarmee akkoord was gegaan.”

Van der Staaij verpakte zijn ergernis met humor, waardoor zijn boodschap een zachte landing maakte. “Kan het nu ook zo zijn”, schetste de SGP’er zijn nachtmerrie, “dat als deze plannen allemaal doorgaan, je straks ook je maatschappelijke diensttijd kunt invullen met het aftoppen van wietplanten?”

5. Belastingverlaging bedrijven

Het linkse blok van GroenLinks, SP en PvdA was zeer eensgezind: het kabinet zegt er te willen zijn voor de ‘gewone, normale Nederlander’, maar deelt ondertussen de mooiste cadeaus uit aan het bedrijfsleven. De partijen wijzen op de verlaging van de vennootschapsbelasting en het afschaffen van de dividendbelasting, plannen waar miljarden mee zijn gemoeid.

Dat geld kan veel beter besteed worden aan de wijkverpleging of aan arbeidsgehandicapten, stelden Klaver, Roemer en Asscher keer op keer. Asscher probeerde ter plekke 100 miljoen voor de wijkverpleegkundigen te regelen, maar kreeg nul op het rekest.

Volgens Rutte is er geen sprake van onbezonnen liefdadigheid jegens bedrijven; de belastingverlagingen zijn bedoeld als compensatie voor klimaatmaatregelen die op hen afkomen, zoals een CO2-belasting, een hoger gastarief en een kilometerheffing voor vrachtwagens. Het kabinet wil zo voorkomen dat bedrijven uit Nederland vertrekken en banen verloren gaan.

6. Klimaat

‘Dit wordt het groenste kabinet ooit’, hield ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers de Tweede Kamer gisteren voor. ‘Wij worden koploper’, zei D66-collega Pechtold. Toch verkeren GroenLinks en de Partij voor de Dieren niet in een juichstemming.

Klaver plaatste vraagtekens bij de haalbaarheid van de plannen. Waarom is er geen doorrekening gevraagd van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zodat duidelijk wordt hoeveel CO2-reductie en duurzame energie er te verwachten valt? Waarom zoekt het kabinet zijn heil in ondergrondse CO2-opslag?

‘Letterlijk struisvogelpolitiek’, meent Klaver. Thieme hekelde daarbij de twee miljard euro voor asfalt en het uitblijven van afspraken over het inkrimpen van de veestapel. “De veehouderij blijft een heilige koe.”

Pechtold pleitte daarop voor samenwerking met boeren in plaats van tegenwerking. En hij wees erop dat het PBL de kabinetsplannen positief heeft beoordeeld. “Ze voldoen aan de internationale afspraken zoals vastgelegd in Parijs.”

Met dat oordeel nam Klaver geen genoegen. Hij regelde bij motie een uitvoerige klimaatdoorrekening, met steun van de coalitie.

Nog twee weken tot de bordesscène

Het kan met potlood in de agenda: premier Rutte verwacht op 26 oktober met zijn derde kabinetsploeg op het bordes te staan. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer tijdens het debat over de totstandkoming van het regeerakkoord. De Kamer wees Rutte aan als formateur. Daardoor kan de VVD’er nu het kabinet-Rutte III gaan samenstellen. Dat zal bestaan uit zestien ministers en acht staatssecretarissen. De ploeg gaat daarmee vier bewindspersonen meer tellen dan het huidige kabinet.

Lees meer over de formatie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden