Oppositie ontevreden over aanpassing WMO

(Novum) - Medewerkers in de thuiszorg zijn nog steeds het slachtoffer van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), ondanks de recente wetswijziging. Dat stelden de oppositiepartijen in de Tweede Kamer donderdag in overleg met staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA).

Twee weken geleden maakte het kabinet bekend dat de WMO wordt aangepast. Mensen die recht hebben op thuiszorg mogen zo niet langer worden opgezadeld met een goedkope hulp.

Sinds de invoering van de WMO vorig jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de thuiszorg. Hiertoe sluiten zij contracten met zorgaanbieders. Omdat deze zorgaanbieders als gevolg van onderlinge concurrentie zo goedkoop mogelijk inschreven bij de aanbesteding, leidde dit in de praktijk veelal tot ontslagen. Dure thuiszorgmedewerkers werden vervolgens door hun oude werkgever in dienst genomen als goedkope alfahulp.

Bussemaker wil door een wetswijziging aan deze situatie een einde maken. Zorgaanbieders mogen alleen nog maar gekwalificeerde medewerkers met een vast dienstverband aanbieden. Wie een goedkope alfahulp voor de huishouding wil, moet deze zelf inhuren. Hiervoor bieden gemeenten een financiële vergoeding. Dit maakt ook een eind aan de situatie waarbij werkzaamheden iedere week door een andere hulp worden verricht, denkt de staatssecretaris.

Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik blijven de werknemers het slachtoffer van de WMO. Prijsconcurrentie tussen aanbieders van arbeidsintensief werk zoals de zorg kan volgens hem alleen maar leiden tot besparingen op de lonen van de medewerkers. "Dat leidt tot loonconcurrentie, niet tot efficiëntere zorg." Vendrik riep op een goed minimumloon voor thuishulpmedewerkers te regelen in de cao.

SP-Kamerlid Agnes Kant onderstreepte dat ondanks de aanpassing van de wet de concurrentie op prijs en arbeidsvoorwaarden overeind blijft. De PVV is net als de SP een fervent tegenstander van de WMO. PVV-Kamerlid Fleur Agema pleitte voor het verbieden van de alfahulp. Ook de VVD heeft bezwaar tegen de wetswijziging van Bussemaker. "Wij betwijfelen of deze maatregel de problemen oplost", aldus het liberale Kamerlid Anouchka van Miltenburg.

Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie konden zich wel goed vinden in de maatregel van het kabinet. "De positie van de werkers in de zorg wordt door deze maatregel verbeterd", zei PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. De ChristenUnie roemde de hoge patiënttevredenheid na de invoering van de WMO.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden