Oppositie: Musharraf moet frauderen om te overleven

(Novum/Ap) - De Pakistaanse president Pervez Musharraf moet om te overleven wel valsspelen bij de parlementsverkiezingen van maandag. Dat heeft oppositieleider en oud-premier Nawaz Sharif zondag gezegd. Zijn partij staat momenteel tweede in de peilingen. De verkiezingen moeten een tijdperk van acht jaar van militaire overheersing definitief afsluiten en de weg vrijmaken voor de terugkeer van de democratie in het door extremistisch geweld verscheurde Pakistan.

Musharrafs positie als president staat bij de verkiezingen niet direct op het spel, al stevenen de oppositiepartijen van Sharif en de bij een aanslag omgekomen oud-premier Benazir Bhutto volgens de peilingen af op een tweederde meerderheid in het parlement. Dat is genoeg om een afzettingsprocedure tegen Musharraf te beginnen vanwege het buiten spel zetten van het parlement door het afkondigen van de noodtoestand in november en het ontslaan van rechters die tussen zijn herverkiezing dreigden te komen.

Behalve voor zijn achterban in het parlement heeft Musharraf bij de verkiezingen tevens te vrezen voor zijn verstandhouding met het leger. Vorig jaar legde hij zijn functie als legerleider neer, en de strijdmachten zullen zich nu mogelijk tegen hem keren als hij hun opdraagt hard op te treden tegen demonstranten die uit onvrede over de verkiezingsuitslag de straat op gaan. Het leger zelf kampt al met een onpopulair imago vanwege zijn bloedige strijd tegen de Taliban en Al-Qaida in het grensgebied met Afghanistan. Het geweld heeft in de afgelopen acht maanden aan 2.600 mensen het leven gekost.

De Europese Unie heeft waarnemers naar Pakistan gestuurd om de gang van zaken tijdens de verkiezingen gade te slaan. De Amerikaanse verkiezingswaakhond het International Republican Institute zag evenwel af van een waarnemingsmissie nadat de Pakistaanse regering zijn peilingen had bekritiseerd en de eerste exitpolls in Pakistan ooit verbood. Musharraf zelf zei dat Amerikaanse organisaties 'speelden met de wereldvrede' door peilingen naar buiten te brengen die in het nadeel uitpakten van zijn partij, de Moslimliga-Q.

Hoewel Musharraf de tachtig miljoen kiezers eerlijke verkiezingen heeft beloofd, heeft zijn opmerking dat Pakistan een op maat gemaakte vorm van democratie nodig heeft twijfel doen rijzen over zijn bedoelingen. Uitgever Najam Sethi van de Daily Times voorspelt dat Musharraf een verdeel-en-heers strategie zal toepassen door in de deelstaat Punjab, waar de helft van de parlementsleden wordt gekozen, voornamelijk stemmen af te pakken van Sharifs partij. Daarmee zou hij voorkomen dat Bhutto's partij zich aansluit bij het blok dat tegen de uitslag in opstand komt. "Het is een subtiele oefening. Ze hebben het in het verleden zo vaak gedaan, dat ze het tot een kunst verheven hebben", zegt Sethi.

In de aanloop naar de verkiezingen hebben de oppositiepartijen niet voluit in het openbaar campagne durven voeren, nadat Bhutto op een publieke bijeenkomst van haar partij PPP van het leven werd beroofd. Zaterdag kostte een zelfmoordaanslag op een menigte aanhangers van de PPP opnieuw aan 37 mensen het leven. Er vielen meer dan negentig gewonden. De menigte had zich na een verkiezingsbijeenkomst verzameld bij het huis van een onafhankelijke kandidaat die door de PPP wordt gesteund. De partij, inmiddels geleid door Bhutto's echtgenoot Asif Ali Zardari, gaat tot nog toe voorop in de peilingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden