Oppositie Mozambique beëindigt na 21 jaar vrede met regering

Soldaten van Renamo oefenen in 2012 in de Gorongosabergen van Mozambique. Beeld AFP
Soldaten van Renamo oefenen in 2012 in de Gorongosabergen van Mozambique.Beeld AFP

De oppositiebeweging Renamo heeft een vredesakkoord met de regerende partij Frelimo in Mozambique beëindigd. Reden is dat regeringstroepen een van de bases van de Renamo hebben ingenomen.

Het vredesakkoord werd in 1992 getekend en betekende het einde van een 16-jarige burgeroorlog. 'Vrede is over in het land', aldus een woordvoerder van Renamo. 'De verantwoordelijkheid ligt bij de regering van Frelimo, omdat zij niet wilde luisteren naar de klachten van Renamo.'

Renamo is een rebellenbeweging die in 1975 na de onafhankelijkheid van Mozambique werd opgericht. De beweging vocht tegen het bewind van Frelimo omdat zij vreesde dat de regering Robert Mugabe zou steunen om de blanke regering in Rhodesië (het huidige Zimbabwe) omver te werpen. De 16 jaar durende burgeroorlog die daarop volgde was een van de bloedigste van Afrika. Door de oorlog kwamen meer dan een miljoen mensen om het leven en raakten nog eens honderdduizenden dakloos.

Het vredesakkoord tussen Renamo en Frelimo werd in 1992 getekend na 27 maanden onderhandelen. Vanaf dat moment werd de rebellenbeweging een politieke partij en neemt ze deel aan verkiezingen. Renamo heeft momenteel 51 van de 250 zetels in het parlement van Mozambique.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden