Oppositie legt Mansveld op pijnbank

Staatssecretaris Wilma Mansveld ligt zwaar onder vuur vanwege problemen bij de spoorbeheerder. Beeld ANP

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, infrastructuur en milieu) moet zo snel mogelijk grip krijgen op ProRail. Dat eist de Tweede Kamer, die een deel van de huidige problemen wijt aan de grote afstand tussen het ministerie en de spoorbeheerder. Zowel coalitie als oppositie vindt ook dat de staatssecretaris de Kamer beter en op tijd moet informeren over de aanhoudende malaise bij ProRail.

Mansveld beleefde vanavond een zwaar debat over het spoorbedrijf. Meerdere oppositiepartijen betwijfelden openlijk of zij nog wel de aangewezen persoon is voor deze baan. "Geniet Mansveld nog wel voldoende gezag op het departement?", vroeg SP'er Farshad Bashir zich af. Ook CDA en PVV schermden nadrukkelijk met de vertrouwensvraag.

Kritische rapportage
Grootste pijnpunt is een interne en zeer kritische rapportage over de bedrijfsvoering van ProRail, die dinsdag via De Telegraaf naar buiten kwam. Uit het document blijkt dat het schort aan 'financiële controles' en 'kennis', mede vanwege 'instabiel management'. De Tweede Kamer kreeg deze informatie pas vlak voor het debat, na stevig aandringen. Mansveld erkende dat ze niet van plan was deze rapportage te openbaren, maar die 'bij hoge uitzondering' naar de Kamer heeft gestuurd. De oppositie reageerde verontwaardigd.

Opvallend is dat de raad van commissarissen van ProRail, onder aanvoering van Hans Alders, die rapporten aanvankelijk niet met het ministerie wilde delen. Dat roept de vraag op, vindt de oppositie, of Mansveld controle heeft over de spoorbeheerder. D66'er Stientje van Veldhoven: "Ik vraag me af wie nu de baas is, deze staatssecretaris of Hans Alders."

Mansveld beloofde dat ze de Kamer 'beter en transparanter' wil informeren, maar zei ook: "Als aandeelhouder sta ik op afstand."

Opeenstapeling van problemen
De afgelopen maanden hebben de problemen rond ProRail zich opgestapeld. Verkeerd aanbestede onderhoudscontracten, te duur uitgevallen verbouwingen van stations, een dreigend begrotingstekort van 475 miljoen euro. "Hoe lang, mevrouw de staatssecretaris, gaat u ons in hemelsnaam nog tarten?", vroeg CDA'er Martijn van Helvert.

Voorlopig het lijkt het erop dat in ieder geval beide regeringspartijen VVD en PvdA de staatssecretaris blijven steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden