UPDATE

Oppositie kraakt compromis VVD en PvdA over vluchtelingen

Bij de noodopvang voor vluchtelingenvan het COA in de Americahal in Apeldoorn liggen ruimtes inmiddels vol met kleding, toiletartikelen, ondergoed en speelgoed. De spullen zijn de afgelopen dagen gedoneerd. Beeld anp
Bij de noodopvang voor vluchtelingenvan het COA in de Americahal in Apeldoorn liggen ruimtes inmiddels vol met kleding, toiletartikelen, ondergoed en speelgoed. De spullen zijn de afgelopen dagen gedoneerd.Beeld anp

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie) moet de verdrinking en verstikking van vluchtelingen stoppen en het 'cynische bedrijfsmodel' van mensensmokkelaars worden vernietigd. Het kabinet reserveert extra middelen voor opvang van vluchtelingen in Nederland en in de regio, zo schrijft de coalitie vandaag in een brief. De plannen stuiten in de Tweede Kamer op flinke kritiek van de oppositie.

De VVD en PvdA steunen bindende Europese afspraken over de verdeling van vluchtelingen over de 28 lidstaten van de Europese Unie. Het vandaag gesloten akkoord betekent volgens bronnen dat er opvang van vluchtelingen in veilige gebieden in de regio komt, en een herverdeling van de vluchtelingen die al in Europa zijn. Het kabinet maakt zo'n 100 miljoen euro vrij voor opvang in de regio, waar vluchtelingen ook onderwijs en zorg moeten kunnen krijgen.

Opvang in de regio
Als voorwaarde voor een nieuwe verdeling stelt het kabinet dat alle migranten die Europa binnenkomen direct worden geregistreerd. Daarnaast wil het kabinet dat de EU een akkoord sluit over een lange-termijnoplossing waardoor vluchtelingen in veilige landen in de regio worden opgevangen. Daar kunnen ze vervolgens een asielaanvraag indienen, ook voor EU-landen.

Volgens bronnen stelt het kabinet voor dat mensen die asiel aanvragen in Europa, worden teruggestuurd naar een veilig gebied in de regio waar ze vandaan komen. Dat zou betekenen dat vluchtelingen uit Syrië, die aankomen op Kos of Lampedusa, zo snel mogelijk met het vliegtuig worden teruggestuurd naar een veilig vluchtelingenkamp in Jordanië, Libanon of Turkije.

Hek om Europa
De oppositie in de Tweede Kamer is niet te spreken over de plannen van het kabinet. SP, PVV, D66, CDA en GroenLinks vinden de voorstellen niet realistisch.

Jesse Klaver van GroenLinks kan zich niet vinden in de aanpak. "Het kabinet faalt voor haar dikke-ik-test", aldus Klaver. "Dit kabinet heeft de ambitie om een hek te plaatsen om Europa. Maar hoe hoog je een hek ook bouwt, mensen die vluchten voor oorlog en geweld zullen blijven komen. Hen keren we nu de rug toe."

Ook Alexander Pechtold (D66) stak zijn misprijzen niet onder stoelen of banken. "Ik maakte al de vergelijking: er staat een flat in brand, de brandweer staat beneden, er komen mensen de lift uit en de brandweer zegt: terug de lift in en naar boven, we komen u van het dak halen."

CDA-leider Sybrand Buma verwijt het kabinet de bron niet aan te pakken. Ook vindt hij het perspectief dat het kabinet schetst over opvang in de regio "totaal onrealistisch''. Ook SP-leider Emile Roemer zegt dat het kabinet de problemen naar voren schuift en in de regio laat liggen. De ChristenUnie wil meer dan de 110 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt voor opvang in de regio.

Andere tijden
Voor de vluchtelingenkampen in landen als Jordanië en Libanon stelt het kabinet 110 miljoen euro beschikbaar. Volgens Dijkhoff is nog niet te zeggen hoeveel extra vluchtelingen Nederland gaat opnemen, maar bronnen rond het kabinet houden rekening met een aantal van tussen de 7000 en 8000.

Dat de coalitiepartijen er onderling weer uit lijken te komen, mag bijzonder heten. Over asielzaken denken de twee totaal verschillend; de bijna-kabinetscrisis over het bieden van bed, bad en brood aan vreemdelingen zegt genoeg. Maar het kabinet koos kennelijk niet voor niets voor de slogan 'bruggen slaan'.

Dat beide partijen zich niet faliekant tegen opvang van duizenden extra asielzoekers keren, laat wel zien dat de tijden zijn veranderd. Toen SP en GroenLinks twee jaar geleden opriepen tot het over laten komen van 5000 Syrische vluchtelingen, stemden verder alleen ChristenUnie en de Partij voor de Dieren voor.

Wie komen er nu allemaal naar Nederland?

1. Reguliere asielzoekers
Dit zijn migranten die op eigen houtje naar Nederland zijn gekomen. Ze melden zich voor een asielaanvraag en krijgen bij toewijzing een verblijfsvergunning. Bij afwijzing moeten ze vertrekken. Vorig jaar melden zich er 23.970. De eerste zeven maanden van dit jaar 11.731.

2. Extra asielzoekers
Omdat relatief veel migranten in Griekenland en Italië arriveren, vraagt de EU andere lidstaten een deel van hun asielaanvragen over te nemen. Nederland ging al akkoord met 2047 van zulke aanvragen. Naar verwachting volgt een verzoek voor nog eens 7214.

3. Nareizende familieleden
Is een asielzoeker erkend als vluchteling, dan krijgt deze een verblijfsvergunning en kunnen familieleden onder voorwaarden nareizen naar Nederland in het kader van gezinshereniging. De eerste helft van dit jaar waren dat er 4687, waarvan 3126 afkomstig uit Syrië.

4. Uitgenodigde vluchtelingen
Elk jaar selecteert Nederland in vluchtelingenkampen 500 kwetsbare mensen die worden uitgenodigd in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zij doorlopen de asielprocedure in het buitenland en krijgen kort na aankomst een woning toegewezen. Onder hen zijn ook Syriërs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden