Oppositie grilt Ollongren over afschaffen referendum

null Beeld ANP
Beeld ANP

Aanvankelijk was D66 voorstander van het referendum. Dat het dat nu wil afschaffen, valt niet goed bij de oppositie.

Marten van de Wier

De oppositie in de Tweede Kamer viel D66-minister Kajsa Ollongren donderdag hard aan op de afschaffing van het raadgevend referendum in een debat dat donderdag op verzoek van de oppositie werd geschorst, in afwachting van aanvullende juridische uitleg door de Raad van State. Dat juist een D66-minister het referendum ten grave moest dragen is pikant, omdat D66 (met PvdA en GroenLinks) aan de wieg stond van het referendum. Partijen links en rechts schoten vrij op Ollongren en haar partij. Het afschaffen van het referendum staat in het regeerakkoord, en kan rekenen op een Kamermeerderheid.

“Wat zag de minister toen ze vanochtend in de spiegel keek?”, wilde SP-Kamerlid Ronald van Raak van Ollengren weten. “Zag ze een D66’er die haar ziel heeft verkocht in ruil voor een ministerschap?” PVV’er Martin Bosma sprak over ‘Demofoben 66’. “Het volk moet wat D66 betreft zijn mond houden en slaafs zijn organen inleveren.” Pro-referendumcitaten van D66’ers als Thom de Graaf, Boris van der Ham en Hans van Mierlo werden door verschillende partijen scheutig geciteerd.

Raadgevend

Het raadgevend referendum is niet te repareren, betoogde Ollongren. “De kern van het probleem is dat het gaat om een raadgevend referendum, en niet om een correctief referendum. Dat woordje ‘raadgevend’ sleutel je niet zomaar weg”, stelde ze. Ollongren verwees naar een rapport van Kiezersonderzoek Nederland, na afloop van het Oekraïnereferendum. “Daaruit bleek dat mensen vonden dat het onderwerp zich niet leende voor een referendum en ook dat als er dan een referendum is, de regering wel moet luisteren naar het antwoord.”

Het Oekraïne-referendum van twee jaar geleden, had een opkomst van 32 procent en is het enige referendum dat heeft plaatsgevonden onder de referendumwet. Een meerderheid stemde tegen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. Na discussie in de Kamer en toezeggingen uit Europa ondertekende Nederland alsnog het associatieverdrag.

Middel

Het referendum heeft verkeerde verwachtingen gewekt, vindt Ollongren. “Er was een advies van de kiezer, en we hebben gezien dat de regering zich in tal van bochten heeft gewrongen om er iets mee te doen, dat uiteindelijk niet voldeed aan de verwachtingen van de kiezer.”

“D66 heeft altijd ingezet op het versterken van onze democratie”, zei D66-Kamerlid Rob Jetten. “Maar een middel is nooit belangrijker dan het doel, wij toetsen uitgangspunten altijd aan praktijk. D66 is nog altijd voorstander van een bindend correctief referendum. Dan is er een heldere vraag en zijn de gevolgen duidelijk. Bij een raadgevend referendum heeft de kiezer geen garantie dat zijn uitspraak wordt nageleefd.” Voor een correctief referendum is echter geen Kamermeerderheid, constateerde Jetten. D66 is het met andere voorstanders niet eens over de vorm.

Er staat nog een referendum gepland op 21 maart, gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Dat gaat over de wet die de inlichtingendiensten meer ruimte geeft om online informatie te onderscheppen. Er loopt nog een initiatief voor een referendum over het eigenwoningforfait, op initiatief van onder andere de partij 50Plus.

Lees ook: Referendumwet kan worden geschrapt, zonder referendum

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden