Oppositie Georgië gaat de straat op

Tienduizenden Georgiërs protesteerden vandaag tegen president Saakasjvili. (AP Photo) Beeld AP
Tienduizenden Georgiërs protesteerden vandaag tegen president Saakasjvili. (AP Photo)Beeld AP

De Georgische oppositie wil met een serie protesten president Saakasjvili weg krijgen. Maar een nieuwe ’Rozenrevolutie’ zit er nog niet in.

’Neem ontslag! Neem ontslag Michael Saakasjvili!’, schreeuwden gisteren tienduizenden Georgiërs op het plein voor het parlementsgebouw in Tbilisi. De oproep aan de president liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Saakasjvili heeft in hun ogen zijn land aan de rand van de afgrond gebracht in de oorlog tegen Rusland afgelopen augustus om twee opstandige republieken. En nu de economische crisis ook in Georgië toeslaat, is hij niet in staat de problemen op te lossen.

Het is in Georgië onrustig sinds Rusland de Georgische troepen de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië uitveegde. In het najaar mislukte een eerste poging van de oppositie om Saakasjvili weg te krijgen. De president werd in januari na vervroegde verkiezingen herkozen en mag tot 2013 aanblijven. Nu wil de oppositie hem alsnog uit het zadel wippen met een langlopend straatprotest. Dat begon niet voor niks op de dag dat het land de slachtoffers van de onafhankelijkheidsstrijd in 1989 herdenkt.

Saakasjvili zelf kwam in 2003 op vergelijkbare wijze aan de macht tijdens de zogeheten Rozenrevolutie. Het is sterk de vraag of de oppositie dat kunststukje kan herhalen. Die rekende gisteren op minstens 100.000 betogers, maar er kwamen er zo’n 60.000. Onduidelijk is hoe groot de opkomst vandaag zal zijn.

Binnen de oppositie is er niet echt één leider die de bevolking enthousiast kan maken. Veel oppositieleiders zijn oud-bondgenoten van Saakasjvili, die de bevolking niet als een goed alternatief beschouwt. Ze zijn bovendien onderling verdeeld en hebben geen beter economisch plan. Veel analisten hopen daarom dat Saakasjvili met de oppositieleiders een compromis sluit om de stabiliteit te garanderen.

De demonstraties in Georgië volgen op de onrust in Oekraïne en Moldavië. Naast de economie speelt in al deze landen de discussie over de keuze tussen een nauwe band met Rusland, dat zich steeds assertiever gaat gedragen, of met Europa en de VS.

Rusland uitte juist gisteren kritiek op het ’oostelijk partnerschap’ van de EU, een EU-plan om de democratische en economische hervormingen in ex-sovjetrepublieken met hulp te stimuleren. Volgens Moskou dwingt dat plan de landen tot een ’kunstmatige keuze’ tussen Rusland en de EU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden