Oppositie gefrustreerd over statiegeldplan van staatssecretaris Van Veldhoven
De enige positieve klanken over het afvalplan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu) komen uit de hoek van de coalitie.
Afgelopen weekeind maakte zij bekend dat het bedrijfsleven tot najaar 2020 de tijd krijgt om de hoeveelheid kleine flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent terug te dringen. Als dit doel dan niet is gehaald, zal het kabinet begin 2021 statiegeld invoeren. “Het voorstel dat hier ligt, is zo teleurstellend”, zei GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger donderdag in debat met de staatssecretaris.
Waar coalitiepartijen ChristenUnie en CDA spraken van ‘een grote stap voorwaarts’ en ‘een doorbraak’, was bij de oppositiepartijen vooral frustratie te bespeuren. Zij zijn hun vertrouwen in de verpakkingsindustrie kwijt en willen dat het statiegeld er zo snel mogelijk komt. “Het is achterhaald om het bedrijfsleven weer twee jaar de tijd te geven”, aldus PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Meerdere partijen herinnerden Van Veldhoven eraan dat de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes al 18 jaar wordt overwogen. Ook Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) vindt het te lang duren. “Ik ben doodsbang dat we over drie jaar weer besluiten tot uitstel.”
Volgens de staatssecretaris is dat absoluut niet het geval. “Ik begin morgen aan het wetgevingstraject voor statiegeld op flesjes en het besluit valt tijdens deze kabinetsperiode. Als het bedrijfsleven de doelstelling niet haalt, komt er statiegeld.”
Blikjes
De oppositie neemt het de staatssecretaris ook kwalijk dat haar akkoord met het bedrijfsleven niet gaat over blikjes. Deze vormen een groter deel uit van de totale hoeveelheid zwerfafval dan plastic flesjes: 6 procent tegenover 3 procent. “Hoe is dit voorstel mogelijk als bekend is dat statiegeld op alleen flesjes zal leiden tot meer blikjes?”, vroeg Kröger.
Coalitiepartijen schoten tijdens het debat de staatssecretaris te hulp. “Ik snap de negativiteit niet zo goed”, lachte CDA-Kamerlid Agnes Mulder. “Ik vind het slim: de tijd die nodig is om een wet te maken, wordt gebruikt om het bedrijfsleven een laatste kans te geven.”
Carla Dik-Faber (ChristenUnie) sloot zich hierbij aan: “Er zit geen vertraging op het wetsvoorstel. Vandaag is er een besluit genomen: we gaan die 70 tot 90 procent halen, linksom of rechtsom.”
Lees ook: Milieuclubs teleurgesteld over 'uitstellen van statiegeld' op flesjes en blikjes
Correctie: Boven een eerdere versie van dit artikel stond dat Van Veldhoven minister is. Ze is staatssecretaris bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat vroeger het ministerie van Infrastructuur en Milieu heette.