Zorgpremie
Oppositie boos over fors hogere zorgpremie DSW
Verzekeraar DSW verhoogt in 2017 voor het eerst in jaren de zorgpremie meer dan het bedrag waarvan het kabinet uitgaat. Patiënten zijn boos, de oppositiepartijen in de Tweede Kamer ook.
De Schiedamse verzekeraar, traditioneel de eerste die de nieuwe premie bekend maakt en vaak richtinggevend voor de grote verzekeraars, vraagt volgend jaar maandelijks 108 euro. Dat is ruim 9 euro meer dan dit jaar.
Het kabinet gaat in de begroting voor komend jaar uit van een maandelijkse stijging met 3,50 euro. Die zogeheten rekenpremie is niet verplicht, maar geeft wel aan hoe sterk de zorgkosten naar verwachting zullen stijgen.
De afgelopen jaren bleef DSW onder de rekenpremie. Net als andere verzekeraars teerde het kleine bedrijf in op het eigen vermogen. Maar mede doordat zorgverzekeraars door Brusselse richtlijnen meer geld op de bank moeten houden, is dat nog maar beperkt mogelijk. DSW spreekt volgend jaar de reserves nog wel aan, maar dat maakt de kans groot dat de premiestijging in 2018 nog veel hoger gaat uitpakken: interen op het eigen vermogen is niet onbeperkt mogelijk.
Hoger dan verwacht
DSW zegt dat de zorgkosten op een paar punten volgend jaar hoger uitvallen dan het kabinet inschat. Dat geldt dit jaar - niet voor het eerst - voor de wijkverpleging. Bij de grote zorgdecentralisatie is die taak op het laatst toebedeeld aan de verzekeraars. Omdat de rijksbijdrage de komende jaren wordt afgebouwd, legt DSW er voorlopig nog op toe. Maar ook dure kankermedicijnen stuwen de premie omhoog, evenals uitbreidingen van het basispakket - zo zitten medisch noodzakelijke ooglidcorrecties vanaf januari in dat pakket.
Volgens Patiëntenfederatie Nederland kunnen de koopkrachtplaatjes van het kabinet blijkbaar de prullenbak in. Directeur Dianda Veldman van de patiëntenkoepel: "Dat is meer dan 100 euro per verzekerde per jaar. En die verhoging komt bovenop het eigen risico dat nog steeds 385 euro is. Mensen kunnen dat niet betalen."
Waar het kabinet becijferde dat de stijging van de zorgkosten een premieverhoging van bijna 20 euro tussen 2013 en 2017 rechtvaardigde, heeft DSW het in die periode gehouden op een stijging van ruim 6 euro. De vier grote verzekeraars, die hun premie over volgend jaar nog bekend moeten maken, hebben de afgelopen drie jaar hun maandpremie al met al nauwelijks verhoogd.
De grote zorgverzekeraars maken volgende maand hun premies bekend, maar het is zeer waarschijnlijk dat ook zij boven de rekenpremie uitkomen.
Oppositie heeft vragen over hogere zorgpremie
In de Tweede Kamer zijn uiteenlopende reacties te horen op de hogere premie die zorgverzekeraar DSW aankondigde. Oppositiepartijen D66, SP en ChristenUnie willen uitleg van het kabinet. Regeringspartij PvdA wijst erop dat de zorgtoeslag meestijgt met de premie.
D66 wil van het kabinet horen wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens. Volgens de SP laat dit zien dat de raming van het kabinet te rooskleurig was. SP-leider Emile Roemer stelt: "De koopkrachtplaatjes kunnen nu de prullenbak in. Er moeten snel nieuwe cijfers komen en compenserende maatregelen.''
PVV-leider Geert Wilders noemt de stijging ongelofelijk. "Hoe kan dit nou. De verzekeraars kunnen miljarden euro's met elkaar inzetten om de premie minder te verhogen en misschien zelfs te verlagen.'' ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelt na het bekend worden van de DSW-premie dat het er somber uitziet. Ook Segers wil uitleg van het kabinet over mogelijke gevolgen.
Regeringspartij PvdA noemt de hogere zorgpremie een tegenvaller. "Het is altijd moeilijk in te schatten. Gelukkig stijgt de zorgtoeslag gewoon mee met de premie, dus voor mensen met een laag inkomen, met alleen AOW, verandert er niets'', aldus PvdA-leider Diederik Samsom.
Halbe Zijlstra (fractievoorzitter VVD) erkent dat DSW altijd redelijk trendsettend is geweest. Hij wil afwachten wat de andere verzekeraars doen. Zijlstra wijst erop dat er ook meer wordt vergoed via het basispakket. "Als we met zijn allen meer zorg mogen afnemen, kost dat ook meer geld. Gratis zorg bestaat niet.''
VVD-minister Schippers van volksgezondheid wil nog niet reageren op de aangekondigde zorgpremieverhoging van bijna 10 procent. "Net als vorige jaren zullen we niet steeds op de afzonderlijke premie-bekendmakingen van de zorgverzekeraars reageren. We wachten het af tot alle premies bekend zijn", liet de bewindsvrouw weten weten.