Oppositie: Alsnog enquête Sporting Limburg

MAASTRICHT (ANP) - De fracties van SP en VVD in Provinciale Staten van Limburg eisen dat er alsnog een enquêteonderzoek komt naar de in april mislukte fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard. Dat hebben de oppositiepartijen maandagavond laten weten.

De oppositie pleitte in april ook al voor een enquête om duidelijkheid te krijgen over de rol die het provinciebestuur heeft gespeeld in het afketsen van Sporting Limburg, zoals de profclub moest gaan heten. Omdat de coalitie van CDA, PvdA en PNL dit toen weigerde, werd besloten tot een feitenonderzoek. Dat wordt uitgevoerd door de zogenoemde unit control van de provincie, een onafhankelijke controledienst.

SP-Statenlid Daan Prevoo stelt nu dat het feitenonderzoek niet toereikend zal zijn. Volgens hem kan een dergelijk onderzoek de rol van de coalitie en de Gouverneur (de Commissaris van de Koningin in Limburg) niet verhelderen. Het gaat daarbij vooral om de vraag of de provincie miljoenen heeft toegezegd voor de nieuw te vormen club. Volgens de SP zijn daar sterke aanwijzingen voor, de coalitie ontkent.

Moreel appèl

Prevoo zei een 'moreel appèl' te doen op de coalitie om ditmaal wel in te stemmen met een enquête. Met dat zware onderzoeksmiddel kan Provinciale Staten betrokkenen onder ede horen.

Aanleiding voor het nieuwe pleidooi voor een enquête zijn uitspraken van Arie de Zeeuw, een voormalig lid van de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg. Die pleitte maandag voor een diepgaander onderzoek, omdat ook hij niet gelooft dat alle informatie in het feitenonderzoek naar boven zal komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden