Oppositie: akkoord is plunderen van pensioenpot

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De oppositiefracties PVV, SP en GroenLinks hebben nauwelijks een goed woord over voor het pensioenakkoord dat het kabinet vandaag heeft gesloten met de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Door de verlaging van het jaarlijkse opbouwpercentage kunnen jongeren geen fatsoenlijk pensioen meer opbouwen, zei SP-Kamerlid Paul Ulenbelt donderdag in een debat over het akkoord. Hij sprak van 'plunderpensioenpotpolitiek'.

PVV-Kamerlid Barry Madlener noemde het 'een akkoord om je voor te schamen'. 'Alle werkenden worden keihard in de portemonnee gepakt.'

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt valt de pensioenopbouw door het akkoord slechts marginaal hoger uit dan het kabinet aanvankelijk van plan was en schieten werkenden er dus niet veel mee op. Jesse Klaver van GroenLinks hekelde vooral de financiële dekking die nodig was om het opbouwpercentage te verhogen. Volgens hem kost het schrappen van lastenverlichting voor bedrijven en van subsidies voor oudere werknemers banen. CDA en GroenLinks onderhandelden aanvankelijk ook mee over het pensioenakkoord, maar werden vorige week opeens niet meer uitgenodigd.

Het kabinet wilde eerst de pensioenopbouw, nu nog 2,25 procent, in 2015 verlagen naar 1,75 procent van het inkomen. Dat wordt nu 1,875 procent. De extra kosten van het akkoord bedragen zo'n 600 miljoen.

De Kamerleden Steven van Weyenberg (D66), Carola Schouten (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP) verdedigden het akkoord. Van Weyenberg wees erop dat door de lagere opbouw de pensioenpremies kunnen dalen en dat zzp'ers ook een pensioenfonds krijgen. De negatieve reactie van vakcentrale FNV is volgens hem een 'gotspe'. Het nieuwe akkoord is naar zijn oordeel veel beter dan de pensioenafspraken die het kabinet eerder met de sociale partners maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden