Oppompverbod Vallei en Veluwe door droogte

Boeren in het waterschap Vallei en Veluwe mogen vanaf vandaag geen water meer oppompen uit sloten, beken en kanalen om hun akkers en weilanden te besproeien. De reden is de aanhoudende droogte, zo meldt de Unie van Waterschappen.

Het verbod geldt vooralsnog voor acht weken. Het gaat alleen om de gebieden die geheel afhankelijk zijn van regenwater en kwelwater en van het Apeldoorns kanaal. Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de Randmeren geldt het verbod niet.

Tot dusverre was er alleen een oppompverbod in het zuiden van Nederland, voor de waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Roer en Overmaas en de Peel en Maasvallei. Door de aanhoudende droogte stagneert de afvoer van verschillende watergangen. Als dan nog meer water wordt onttrokken, vreest de Unie van Waterschappen, gaat de waterkwaliteit achteruit en wordt de natuur onherstelbaar beschadigd.

Langdurige droogte heeft ook effect op veendijken. Ze nemen minder water op, waardoor de kans bestaat dat ze het gewicht van rivierwater niet meer aankunnen. Vandaar dat ze de komende tijd extra gecontroleerd worden op barsten en scheuren. Zo checkt het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden dagelijks 45 dijken in Utrecht. Ook Noord-Holland en Zuid-Holland hebben veendijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden