'Opperrabijn is een fontein van kennis'

Nederland heeft er sinds zondag een nieuwe opperrabbijn bij: Pinchas Toledano. Zond ag werd hij ingehuldigd in de sjoel van de Portugees Israëlietische Gemeente in Amsterdam. Nathan Moked, algemeen secretaris van de gemeente, is blij met de aanstelling: "De opperrabbijn weet overal antwoord op".

1Uw gemeente heeft lang geen opperrabbijn gehad. Waarom nu wel?
"Wij kunnen goed leven zonder opperrabbijn. Pinchas Toledano werkte al jaren bij ons. Hij begon als vrijwilliger en was sinds vijf jaar rabbijn. De titel 'opperrabbijn' verandert in de praktijk helemaal niets. Hij blijft dezelfde werkzaamheden uitvoeren. De titel is vooral een grote eer - die wilden we hem graag bewijzen. Want hij is een autoriteit op het gebied van de joodse wet. In Londen was hij voorzitter van het rabbinale gerechtshof."

2Wat doet een opperrabbijn?
"Als opperrabbijn steek je ver uit boven een rabbijn door de kennis van de joodse wet. Ik zeg weleens voor de grap: als je er bij opperrabbijn Toledano een stuiver ingooit, komt er een fontein met kennis uit. Hij heeft altijd antwoorden en weet die vaak uit zijn hoofd te geven. Andere rabbijnen, uit de hele wereld, vragen hem om raad. Verder bezoekt hij zieken, trouwt hij mensen, en neemt hij zitting in het gerechtshof.

"Daarnaast moet een opperrabbijn zich goed kunnen inleven in mensen. Ook daarin heeft onze opperrabbijn zichzelf al ruimschoots bewezen. Hij is altijd erg bezorgd en invoelend. Je moet goed met mensen kunnen omgaan. Gemeenteleden komen met allerlei privéproblemen naar je toe, en daar moet jij als opperrabbijn hulp bij bieden."

3Nederland telt nu drie opperrabbijnen. Waar staat hij in de hiërarchie?
"Het is niet zoals bij de katholieke kerk, waar één paus het hoofd is, van een denkbeeldige piramide. De andere twee opperrabbijnen horen bij de Asjkenazische orthodox-joodse gemeente in Amsterdam en het Interprovinciaal Opperrabbinaat. De gemeenten staan op zichzelf.

"Van de Portugees Israëlietische Gemeente is Toledano nu de enige opperrabbijn. Hij is daarmee het geestelijk hoofd van de gemeente. De opperrabbijn staat boven de rabbijn. Als een gemeente groot is, kunnen er meerdere rabbijnen zijn. Wij zijn een kleine gemeente, in totaal zijn we met 250 gezinnen. Dus voor ons is één opperrabbijn voldoende."

4Waarom hebben de liberale joden geen opperrabbijn?
"Dat zou ik niet kunnen zeggen. Het is een andere groep, waar ik weinig van weet."

5Wie stelt de opperrabbijn aan?
"Vroeger deed de koningin dat. Nu benoemen de leden van het College van Parnassim hem. Dat is de raad van bestuur van onze gemeente. Een halfjaar geleden heeft dit college besloten om Toledano aan te stellen als opperrabbijn. Unaniem."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden