Opperrabbijn Amsterdam in zee met joodse knokploeg

Opperrabbijn Aryeh Ralbag. Beeld Trouw

De orthodox-joodse gemeente Amsterdam is in verlegenheid gebracht door haar opperrabbijn, Aryeh Ralbag. Hij heeft banden met een joodse knokploeg in de Verenigde Staten. Ralbag, die in New York woont, heeft begin deze week zijn werk als opperrabbijn gestaakt.

De knokploeg ging tussen 2009 en 2013 op bezoek bij echtgenoten die niet wilden scheiden en probeerde hen met geweld op andere gedachten te brengen. Bij hun acties gebruikten de leden volgens de politie onder meer chirurgische messen, schroevendraaiers, touw en stroomstootwapens. Twee leden zijn dinsdag in New Jersey veroordeeld voor poging tot ontvoering. Hun leider werd schuldig bevonden aan samenzweren met ontvoering als doel.

De groep probeerde telkens om de echtgenoot een 'get' te ontfutselen, religieuze toestemming om het huwelijk te ontbinden. Zonder zo'n briefje kan een orthodox huwelijk niet ontbonden worden. De leider van de groep liep twee jaar geleden tegen de lamp, toen hij undercoveragenten van de FBI beloofde dat hij een weigerachtige echtgenoot zou gaan ontvoeren, in elkaar slaan en martelen.

Ralbag bewaakte naleving joodse wetten
Uit een rechtbankverslag dat in handen is van Trouw blijkt dat Ralbag tenminste één keer bij zo'n get-kwestie heeft opgetreden als rabbinaal rechter. Hij zag erop toe dat het briefje was verkregen in overeenstemming met joodse voorschriften. De echtgenoot ging pas overstag nadat hij was vastgebonden.

Justitie heeft hem nooit aangemerkt als verdachte; hij werd alleen opgeroepen als getuige. Tijdens het verhoor ontkende hij aantijgingen dat hij zelf met de knokploeg op pad is geweest en dat hij voor zijn bijdrage 25 tot 30 duizend dollar heeft ontvangen.

Ralbag is onlangs met het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam overeengekomen dat hij zijn taken 'delegeert' aan andere rabbijnen. Sinds afgelopen maandag is hij alleen nog aan de gemeente verbonden als een soort mentor en als formeel eindverantwoordelijke.

Rabbijn Mendel Epstein, de leider van het knokploeg-project, afgelopen dinsdag bij de rechtbank in het Amerikaanse Trenton, New Jersey. Beeld ap

'Hij heeft het te druk voor Amsterdam'
Waarom Ralbag is vertrokken wil het gemeentebestuur niet zeggen. Volgens vicevoorzitter David Brilleslijper kan hij vanwege zijn activiteiten in de Verenigde Staten 'onvoldoende tijd en aandacht' besteden aan zijn Amsterdamse verplichtingen. Of hij volledig uit eigen beweging is vertrokken of dat hij daartoe gedwongen is vanwege de ophef over zijn handelen, wil het gemeentebestuur niet zeggen. "Het één sluit het ander niet uit", stelt Brilleslijper.

Hij wijst erop dat Ralbag in de knokploegzaak niet is aangemerkt als verdachte en dus ook niet is veroordeeld. Brilleslijper: "Als de rechter geen oordeel over hem heeft, dan hebben wij dat ook niet. Bovendien weet ik niet op welke manier hij precies bij de zaak betrokken is. Maar we keuren het gebruik van geweld natuurlijk af."

Het is niet de eerste keer dat Ralbag in opspraak raakt. Drie jaar geleden onthief de gemeente hem al tijdelijk van zijn taken, nadat hij een verklaring had ondertekend die stelde dat homoseksualiteit te genezen is. De gemeente benadrukte toen dat hij zijn verklaring uit eigen overweging had getekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden