Opor ajam

1 kip van ongeveer 900 gram, 4 kemirienootjes, 4 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar), 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 theelepel trassi, 2 theelepels zout, versgemalen peper, 1 theelepel goela djawa of bruine basterdsuiker, stukje verse laoswortel (2 cm), 1 serehstengel, 4 citroenbladeren (djeroek poeroet), 2 salambladeren, 1 theelepel tamarindepasta, 100 gram santen, 4 eetlepels gefruite uitjes, 2 eetlepels olie.

Tineke Sluijter

Opor ajam is een geurig en smaakvol kipgerecht uit de Indonesische keuken. Ajam is Bahasa Indonesia voor kip en opor betekent zoveel als ’in kruidige, romige saus gestoofd’.

Zoals veel stoofgerechten is ook deze opor ajam heel goed al ’s morgens of zelfs een dag van tevoren te maken. Het zal de smaak alleen maar ten goede komen, want de kruiden krijgen zo de tijd om goed in het kippenvlees te trekken.

Verdeel de kip in vier stukken. Pureer in een keukenmachine de kemirienootjes, knoflook, gemalen koriander, gemalen komijn, trassi, zout en versgemalen peper tot een pasta. Voeg eventueel een eetlepel water toe. Wrijf de stukken kip in met het kruidenmengsel en laat dit een uurtje marineren. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de stukken kip rondom bruin.

Giet alle olie uit de pan en voeg een halve liter water toe. Zodra het water kookt, de basterdsuiker, laoswortel, sereh, citroen- en salambladeren en tamarindepasta erbij doen. Tien minuten zachtjes laten koken. Nu de santen er al roerend in oplossen en met een deksel schuin op de pan, de kip ongeveer een half uur zachtjes laten sudderen. Regelmatig roeren. Voeg zo nodig nog wat heet water toe. Het gerecht mag niet te droog worden. Verwijder voor het serveren de serehstengel, citroen- en salambladeren en het stukje laoswortel.

Schep de kip met de saus over in een voorverwarmde schaal. Geef er een kommetje met de gefruite uitjes apart bij. Lekker met gekookte witte rijst, kroepoek, een salade van komkommer en sambal goreng boontjes (wat sambal trasi, knoflook en ui fruiten, sperziebonen en kokosmelk erbij en dan in tien minuten gaar laten worden).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden