Opnieuw zijn 10 van de 31 Nederlandse europarlementariërs vrouw

De econoom Peter Pex (CDA) werd gisteren herkozen in het Europarlement. Hij wil meer spirit in Europa. De 31 Nederlandse europarlementariërs (21 mannen en 10 vrouwen) die daarvoor kunnen zorgen, zijn:

PvdA

Max van den Berg

Max van den Berg (53) stond dertien jaar aan het hoofd van de ontwikkelingsorganisatie Novib. In het Europarlement wordt hij het gezicht van de vrijwel geheel vernieuwde PvdA-delegatie. In de campagne lanceerde Van den Berg het voorstel om drastisch te snijden in de steun aan de Europese boeren. Het Europarlement heeft echter niets te zeggen over dit deel van de begroting.

Ineke van den Burg

Ineke van den Burg (47) is adviseur bij het Europees verbond van vakverenigingen. Zij neemt haar kennis op het gebied van arbeidsverhoudingen, werkgelegenheid en sociaal-economisch beleid mee naar het Europarlement. Daar vervangt zij Wim van Velzen die een vooraanstaand specialist was op dit gebied.

Jan Marinus Wiersma

Historicus Jan Marinus Wiersma (47) begint aan zijn tweede termijn als europarlementariër. De buitenland- en defensiespecialist onderhield namens het Europarlement de betrekkingen met Slowakije. Wiersma is de tweede ondervoorzitter en internationaal secretaris van de PvdA.

Joke Swiebel

Politicologe Joke Swiebel (57) is gespecialiseerd in internationaal sociaal beleid, mensenrechten en emancipatie. Zij is adviseur bij de directie internationale betrekkingen van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Michiel van Hulten

Michiel van Hulten (30) is beleidsmedewerker bij de raad van ministers van de EU in Brussel. Hij is toegevoegd aan de werkgroep die de uitbreiding begeleidt. Van Hulten studeerde bestuurskunde in Londen en aan het Europa College in Brugge. Hij was medewerker van de vakcentrale FNV en specialiseerde zich in Europese besluitvorming.

Dorette Corbey

Dorette Corbey (41) is doctor in de internationale betrekkingen, gespecialiseerd in Europese integratie en sociaal-economische politiek. Zij is medewerker Europese zaken van de Bouw- en Houtbond FNV.

CDA

Hanja Maij-Weggen

Hanja Maij-Weggen (55) is de meest ervaren Nederlandse politica in het Europarlement. Dit wordt haar vierde en laatste termijn. Sinds 1994 is Maij leidster van de CDA-delegatie. De oud-minister van verkeer en waterstaat komt voort uit de ARP. Zij is voorzitter van de Nederlandse dierenbescherming.

Wim van Velzen

Wim van Velzen (56) gelooft dat Europa een veel grotere directe invloed op burgers heeft dan wordt gedacht. Van Velzen was zeven jaar voorzitter van het CDA. In 1994 kwam hij in het Europarlement. Binnen de Europese christen-democratische partij zorgde Van Velzen voor de succesvolle integratie van geestverwanten uit Midden- en Oost-Europa.

Ria Oomen-Ruijten

De energieke Limburgse Ria Oomen-Ruijten (48) speelt haar rol als chief whip, de handhaver van de fractiediscipline, in de EVP-fractie met verve. Oomen is lid van het presidium van de christen-democratische fractie en zit sinds 1989 in het Europarlement.

Albert Jan Maat

Albert Jan Maat (46) is een nieuw gezicht in de CDA-delegatie. Hij komt in de plaats van Jan Sonneveld. Maat komt in Europa op voor de boeren en tuinders. De Drent is secretaris van de Nederlands land- en tuinbouworganisatie en voorzitter van het CDA in de provincie Drenthe.

Karla Peijs

Karla Peijs (55) beloofde vijf jaar geleden aan honderden Nederlandse schoenmakers in Brussel dat het CDA werk zou maken van het verlaagd btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten. Het heeft even geduurd. Uiteindelijk wist paars Europa voor dit idee te winnen. Peijs zit sinds 1989 in het Europarlement. Zij is voorzitter van de Exportraad van het midden- en kleinbedrijf.

Bert Doorn

Bert Doorn (50) is de tweede nieuweling in de CDA-delegatie. Hij is secretaris internationale zaken van het VNO. Een belangrijke taak voor de Europese christen-democraten is volgens hem het tot stand brengen van een structurele koppeling tussen een concurrerende economie en een solidaire maatschappij.

Arie Oostlander

Arie Oostlander (63) is dan weer een oudgediende. Oostlander is enorm populair in Doetinchem en omstreken. De ervaren buitenlandspecialist van het CDA (63) zit al tien jaar in het Europarlement. Oostlander is psycholoog van opleiding. In Europa gaat zijn belangstelling naar de uitbreiding en de Balkan.

Bartho Pronk

Bartho Pronk (48) wrong zich in allerlei bochten in een uitzending van het tv-programma Netwerk, waar hij het dubbele pensioenenstelsel van de Nederlandse Europarlementariërs probeerde te verdedigen. De jurist komt van het CNV. De afgelopen jaren spande hij zich in voor het sociale Europa en lette op de centen die Europa uitgeeft.

Peter Pex

De econoom Peter Pex (53) verlengt zijn verblijf in Brussel en Straatsburg. Vijf jaar geleden werd hij voor het eerst verkozen. De 53-jarige Pex wil meer spirit in Europa. Er moet een echt Europees cultuurbeleid komen dat mensen verbroedert. Hij wil de krachten bundelen voor een beter informatiebeleid, maar ontdekte dat de Europese instellingen op dat vlak concurrenten zijn.

GroenLinks

Joost Lagendijk

Joost Lagendijk (42) verving vorig jaar Nel van Dijk. Hij had weinig tijd nodig om zich in te werken. Lagendijk, historicus van huis uit maar jarenlang werkzaam als uitgever, maakte af wat zijn voorgangster had voorbereid. Van Dijk streed tegen fraude en misbruik, Lagendijk stemde met de Groenen de Europese Commissie naar huis.

Kathalijne Buitenweg

GroenLinks wordt in het Europarlement aanzienlijk versterkt. De 29-jarige Kathalijne Buitenweg is een nieuwkomer. Zij studeerde Europese studies, amerikanistiek en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de Raad van Europa werkte zij aan anti-racismeprogrammas.

Alexander de Roo

Alexander de Roo (44) uit Leiden was lid van het partijbestuur van de PSP, een van de oprichtende partijen van GroenLinks. Hij is voorzitter van de afdeling België van de partij. Hij werkte al voor de groene fractie in het Europarlement.

Theo Bouwman

Theo Bouwman (48) heeft een adviesbureau voor ondernemingraden. Hij werkt samen met de Europese Commissie en verschillende ministeries op het gebied van milieuaspecten en sociale aspecten van het Europees economisch beleid. Hij was lid van de gemeenteraad in Eindhoven.

SP

Erik Meijer

Met de SP krijgt Nederland een anti-Europese partij in het parlement. Erik Meijer (54) wordt het gezicht van de SP in Brussel en Straatsburg. Meijer is gepokt en gemazeld in de politiek op lokaal provinciaal en nationaal niveau. Hij was raadslid, Statenlid en voor hij zich aanmeldde bij de SP vice-voorzitter van GroenLinks.

VVD

Jan Kees Wiebenga

Jan Kees Wiebenga (52) werd na het vertrek van Gijs de Vries naar Den Haag de spreekbuis van de VVD in het Europarlement. Wiebenga is de voormalige justitiewoordvoerder van de liberalen in de Tweede Kamer. Op dat terrein heeft hij ook in Europa de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan.

Elly Plooij-van Gorsel

Elly Plooij-van Gorsel (52) is doctor in de psychologie. Zij zit sinds 1994 in het Europarlement. De afgelopen termijn was zij lid van de commissie onderzoek, technologische ontwikkeling en energie en de commissie externe economische betrekkingen.

Jan Mulder

De landbouwdeskundige van de VVD is Jan Mulder (55). Voordat hij in 1994 werd gekozen in het Europarlement was Mulder achttien jaar Europees ambtenaar. Hij was rapporteur van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.

Jules Maaten

Jules Maaten (38) is debutant in de VVD-delegatie. Hij is secretaris-generaal van de Liberale Internationale in Londen en ijvert voor een betere controle op de Europese bureaucratie.

Marieke Sanders

Nieuw is ook Marieke Sanders (58). Zij is de directeur van de Stichting Lezen. Zij is momenteel nog lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. In Europa wil zij zich inzetten voor het versterken van de culturele veelvormingheid.

Robert Goedbloed

Robert Goedbloed nam in september vorig jaar de opengevallen plaats van Gijs de Vries in. De 52-jarige Goedbloed studeerde Europees recht en was lange tijd werkzaam in het bankwezen. Hij wil een slagvaardig en financieel verantwoord Europa.

SGP/GPV/RPF

Hans Blokland

Hans Blokland (56) kwam in 1994 in het Europarlement. Blokland is GPV-er en voorstander van samenwerking van zelfstandige staten in Europees verband als alternatief voor de Europese politieke unie. Sinds 1997 is deze schaakliefhebber delegatieleider van de Eurofractie van SGP, GPV, RPF.

Rein van Dam

Rein van Dam (46) is specialist fiscaal recht. De RPF-er Van Dam vindt dat Europa zich te veel taken toeeigent. Dat bemoeilijkt volgens hem de toetreding van landen in Midden- en Oost-Europa. Van Dam verving in 1997 Leen van der Waal. In het Europarlement was hij lid van de vervoerscommissie.

B. Belber

B. Belber (52) vervolmaakt het Nederlandse trio van klein-rechts. Belber is historicus en redacteur bij het Reformatorisch Dagblad. Hij is lid van het SGP en voorstander van verdere uitbreiding van de EU. Zonder Midden- en Oost-Europa is volgens Belber de Europese Unie niet compleet.

D66

Lousewies van der Laan

Lousewies van der Laan (33) vertegenwoordigt de nieuwe lichting jonge politici. De voormalige woordvoerster van eurocommissaris Hans van den Broek debuteert in het Europarlement, waar ze wil strijden tegen fraude en vriendjespolitiek.

Bob van den Bos

Politicoloog Bob van den Bos (51) was lid van de Tweede Kamer. Sinds 1976 bekleedde hij diverse bestuursfuncties binnen D66. Van den Bos was ook lid van de raad van toezicht van het Platform Beeldvorming Nederland.

(Deze uitslag is fomeel nog een voorlopige. Het aantal zetels per partij staat vast. Pas na de telling van de voorkeursstemmen echter is zeker welke kandidaten voor elke partij in het Europarlement gekozen zijn.)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden