Opnieuw zelfmoordaanslag op toeristen in Cairo

De Egyptische overheid spreekt tegen dat er sprake is van een nieuwe golf aanslagen op buitenlandse toeristen. Zaterdag raakten in Cairo tien mensen gewond.

,,Ik geloof niet dat dit een patroon wordt in Egypte'', zei de Egyptische premier Ahmed Nazif gisteren over de aanslag waarbij een door de politie achtervolgde man vanaf een brug tussen een groep toeristen sprong en zich opblies. ,,Ik geloof niet dat er Egyptenaren zijn die het eens zijn met dit soort incidenten die de veiligheid destabiliseren.''

Ook de leider van de verboden Moslim Broederschap, Mahdi Akef, veroordeelde de aanslag als 'onlogisch en onverantwoordelijk', en bovendien niet geoorloofd voor een gelovige moslim. ,,We hopen dat dit soort aanslagen politieke hervormingen niet in de weg staat.''

Met verkiezingen voor de boeg, waarbij sprake is van tegenkandidaten voor president Moebarak, klinkt de roep om hervormingen luider dan ooit. Betogingen van de Kifaja-(genoeg-)beweging worden getolereerd, maar toen moslimbroeders dat voorbeeld volgden, werden die massaal opgepakt. Sinds een reeks aanslagen op toeristen in de jaren negentig worden moslims die zich radicaler opstellen dan de officiële lijn hard aangepakt.

De aanslag van zaterdag lijkt een vervolg op die van begin april in een drukke bazaar waarbij twee Fransen en een Amerikaan omkwamen. De man die de politie achtervolgde, zou een terreurgroep hebben gevormd met de dader van die aanslag.

Kort daarna openden twee gesluierde vrouwen het vuur op een bus met Oostenrijkse toeristen. Die bleven ongedeerd, maar twee Egyptenaren raakten gewond. De vrouwen pleegden daarop zelfmoord. Zij bleken de verloofde en de zus te zijn van de achtervolgde aanslagpleger.

De politie van Cairo heeft naar aanleiding daarvan in de voorstad waar alle daders vandaan kwamen, Sjoebra, zo'n tweehonderd mensen opgepakt. De aanslag van zaterdag is op een website opgeëist door een groep die zich de Abdoellah Azzam Brigades noemt, als wraak voor de arrestatiegolf na aanslagen in toeristenoorden in de Sinai vorig jaar, waarbij 34 mensen omkwamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden