Opnieuw wrevel binnen de coalitie over de ‘voltooid leven’-kwestie

D66-kamerlid Pia Dijkstra (links, in groen) begroet minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) en Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn opnieuw in aanvaring gekomen over de gevoelige ‘voltooid leven’-kwestie. D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil dat er haast wordt gemaakt met het onderzoek naar mensen die hun leven voltooid achten. De leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, vindt dat ‘onverstandig’.

Zo laait de discussie opnieuw op, ruim twee maanden na de presentatie van het regeerakkoord. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken daarin, na moeizaam overleg, af dat er allereerst zorgvuldig onderzoek moet komen naar de omvang van de groep mensen die vindt dat haar leven voltooid is en naar de motieven.

Dijkstra kondigde een jaar geleden een initiatiefwet aan die moet regelen dat mensen van 75 jaar en ouder euthanasie kunnen krijgen, ook als er geen sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Dijkstra belooft te wachten met het indienen van haar wet totdat het onderzoek van het kabinet is afgerond.

In NRC Handelsblad maakt het D66-Kamerlid duidelijk dat er wat haar betreft haast is geboden. “Ik wacht op het onderzoek naar de voltooid levengroep, maar dat mag niet te lang duren. We moeten binnen anderhalf jaar resultaten hebben. Daarna kan ik verder.” Dijkstra is vastbesloten nog deze kabinetsperiode haar wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen.

Breekpunt

Binnen de coalitie is de ChristenUnie de grootste tegenstander van het D66-voorstel. Segers liet tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen doorschemeren dat het onderwerp voor zijn partij een breekpunt zou zijn. “In een beschaafde samenleving is het leven heilig en bieden we ouderen, juist ook als het leven zwaar wordt, goede zorg, veiligheid en bescherming (…) Voor mij is het echt een onbegaanbare weg om te zeggen dat een pil het antwoord is.”

Tijdens de kabinetsformatie vonden D66 en ChristenUnie alsnog een politieke oplossing voor de kwestie door nieuw onderzoek aan te kondigen. Wat Segers betreft gebeurt dat in alle zorgvuldigheid. In het tv-programma Goedemorgen Nederland zei hij maandag: “Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten.”

Opvallend is dat Dijkstra niet per se wil vasthouden aan die leeftijdsgrens van 75 jaar. In NRC: “We hebben dat bewust zo vormgegeven om te laten zien dat het wat ons betreft om ouderen gaat. Ik ben nu op zoek naar een formulering waar misschien geen specifieke leeftijd aan verbonden is. Lijden aan het leven dat al heel lang duurt, dat kan ook bij jongere mensen.”

Lees ook: Hoe werd Voltooid Leven zo groot in de formatie?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden