Opnieuw wordt een bermbom Nederlandse militair fataal

Zaterdag overleed korporaal Ronald Groen in Uruzgan. Hij was de derde Nederlandse militair die door een bermbom om het leven kwam.

De 21-jarige korporaal Ronald Groen uit Epe is zaterdagochtend in Uruzgan door een bermbom om het leven gekomen.

Het gepantserde Fennek-verkenningsvoertuig waarin Groen zat, reed op een bermbom vijf kilometer ten noordwesten van de Nederlandse patrouillebasis Poentjak. Twee andere militairen raakten bij de explosie gewond. Hun toestand is volgens Defensie stabiel.

Korporaal Groen is de zevende Nederlandse militair die door toedoen van anti-westerse strijdgroepen in Afghanistan om het leven komt. In drie gevallen was een bermbom de oorzaak.

Volgens commandant der strijdkrachten Berlijn is de Nederlandse taakgroep „in staat een groot gedeelte van de IED-dreiging weg te nemen” (IED staat voor improvised explosive device, knutselbom) door inlichtingen te verzamelen, routes te verkennen en werkplaatsen op te rollen. Defensie studeert op aanvullende maatregelen om het gevaar van knutselbommen verder terug te dringen, maar „het gevaar van de IED’s zullen we nooit helemaal kunnen uitsluiten”, aldus Berlijn.

Tussen de Navo-troepenmacht Isaf en anti-westerse strijdgroepen woedt een voortdurende ’wapenwedloop’. Zodra Isaf een bepaald soort knutselbom tijdig onschadelijk weet te maken, komen strijders weer met een nieuwe variant waarop de Isaf-bomverkenners in eerste instantie geen vat hebben. Vrijdagavond raakte een Australische militair zwaar gewond bij het opruimen van een explosief. Eind augustus kwam de Nederlandse sergeant Rosier om het leven toen hij een IED onschadelijk probeerde te maken.

De patrouille waarbij korporaal Groen zaterdag om het leven kwam, maakte deel uit van de operatie Spin Ghar. De multinationale operatie heeft tot doel om vóór de winter zo veel mogelijk taliban-strijders uit de provincie Uruzgan te verdrijven. Volgens generaal Berlijn is de operatie „tot nu toe succesvol”: taliban-strijders zouden wegtrekken en Isaf-militairen hebben ’tal van’ wapenopslagplaatsen gevonden. Het welslagen van ’Spin Ghar’ is volgens Berlijn „essentieel voor de verdere ontwikkeling van Uruzgan”.

Het kabinet-Balkenende neemt deze maand een besluit over het verlengen van de missie in Uruzgan na augustus 2008. Naar verwachting kiest het kabinet voor verlenging met een beperkter aantal militairen dan de huidige 1700. Dat kan doordat Georgië, Slowakije, Hongarije en wellicht ook Frankrijk toezegden om troepen voor Uruzgan te leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden