Opnieuw warm jaar

“De knapste statisticus van Nederland was de omstreden professor Bosbijtel te Amsterdam. (. . .) Soms wist hij zulke opvallende uitspraken te doen op sociaal en economisch gebied dat het de indruk maakte van zwarte magie. Toch was dit schijn, nooit week hij van de lijnen van de logica af. Onwetendheid noemde hij duisternis en het onbecijferbare was voor hem onwetendheid.” Zo schetste in 1959 Belcampo (Schonfeld Wichers) deze markante persoonlijkheid in het korte verhaal 'Eind goed al goed' uit de bundel 'Tussen hemel en afgrond'.

JAN VISSER

De methode die Bosbijtel hanteerde, was een kansuitspraak: op grond van ontwikkelingen in vorige jaren en door zo exact mogelijk op de hoogte te zijn van de jongste ontwikkelingen, was hij in staat steeds nauwkeurigere voorspellingen te doen. De methode-Bosbijtel, die zich van het leven beroofde om zijn zelfmoordstatistieken te laten kloppen, past Van Mourik (Bilthoven) toe om de temperatuur voor 1994 te schatten.

Op grond van temperatuurontwikkelingen gedurende de afgelopen maanden en formules berekend uit de periode 1706-1993 voorspelde hij op 1 maart een jaartemperatuur van 10,0 voor De Bilt. Van Mourik concludeert dat de temperatuur, ondanks de tamelijk koude februari, tot nu toe opnieuw aan de hoge kant is. Het normale jaargemiddelde bedraagt 9,4.

Vandaag een droge dag met perioden met zon en tot 9 a 11 oplopende middagtemperaturen. Wel een fris ontwaken met rond zonsopkomst in het binnenland temperaturen rond het vriespunt. De wind waait uit het zuidwesten en neemt toe tot matig. Het fraaie weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat zich over Midden-Europa naar het oosten verplaatst.

De komende nacht toenemende regenkansen. Een storingsgebied boven Frankrijk breidt zich noordwaarts uit en over Engeland komt een frontaal systeem naderbij. Zaterdagochtend trekt het regengebied weg, maar in de namiddag of avond van het westen uit weer regen. Dan ook een aanwakkerende zuidwesten wind. Zondag regen en veel wind uit westelijke richtingen en in dat beeld komt maandag weinig verandering.

Het binnendringen van drogere, koudere luchtmassa's is woensdagavond zonder noemenswaardige regen gepaard gegaan. Gisteren overdag in het grootste deel van het land vrijwel onafgebroken zonneschijn en de temperaturen waren minder laag dan verwacht. Hoensbroek kwam op 12,9, Arcen 12,4, Rotterdam 9,7, Kielwindeweer 9,3, Leeuwarden 8,4 en Stavoren 6,7.

Opvallend was verder de droge lucht. In Brummen vond Lammert Verbeek gisteren het eerste kievitsei. Medewerker Dijkstra, die van dit feit gewag maakte, is er zeer mee ingenomen dat de handel in eieren dit jaar voor het eerst bij wet verboden is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden