Opnieuw uitstel akkoord Macedonië

OHRID, DEN HAAG - Ondanks oplaaiend geweld in Macedonië leek gisteren een vredesakkoord binnen handbereik, maar opnieuw werd ondertekening daarvan op het laatste moment niet gehaald.

Als het akkoord wordt getekend, kunnen 250 militairen van de luchtmobiele brigade -die deel zullen uitmaken van een Navo-vredesmacht- binnen tien dagen in Macedonië zijn om toe te zien op het bestand.

Al sinds zondag is sprake van een snelle afsluiting van de zich voortslepende onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Macedonische regering en de etnisch Albanese minderheid. Gisterochtend kon volgens onderhandelaars 'binnen enkele uren' een akkoord op tafel liggen.

Maar 's avonds deelde Max van der Stoel, die namens de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) de onderhandelingen bijwoont, verslaggevers opnieuw mee dat het akkoord een dag op zich zou laten wachten. De Macedonische regering bleek toch vast te houden aan de eis van onmiddellijke ontwapening van de rebellen. Eerder op de dag lieten regeringsbronnen weten dat Macedonië de eis tot directe ontwapening zou laten vallen.

Het optimisme van de buitenlandse vertegenwoordigers bij de onderhandelingen stond gisteren in contrast met oplaaiend geweld in het noordwesten van Macedonië, waar het regeringsleger herhaaldelijk schoten wisselde met etnisch Albanese rebellen, en in Skopje. In de hoofdstad, die tot nu toe was gevrijwaard van het oorlogsgeweld, overviel politie een huis waar rebellen zich schuilhielden. Vijf van hen werden gedood, en agenten toonden trots buitgemaakte wapens.

Als er een vredesakkoord wordt getekend, zullen de rebellen hun wapens overdragen aan een Navo-macht. De 250 militairen van de luchtmobiele brigade die zijn aangewezen voor eventuele deelname aan de Navo-operatie in Macedonië, zijn volgens Defensie in staat binnen tien dagen af te reizen na een definitief besluit in Den Haag.

De tien-dagenperiode gaat in wanneer de Nederlandse regering toestemming heeft gekregen van de Tweede Kamer om de 'rode baretten' mee te sturen met de Navo-operatie. De Nederlanders worden bij deelname onderdeel van een Engels bataljon. De totale omvang van de Navo-vredesmacht bedraagt 3500 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden