Opnieuw topman weg bij Fiat

Bij Fiat is een tweede kopstuk ten prooi gevallen aan de ingrijpende sanering die het concern uit het slop moet halen. Na topman Roberto Testore van Fiat Auto heeft de grote baas van het hele conglomeraat, Paolo Cantarella (57), het veld geruimd.

redactie economie

Zijn positie stond al langer onder druk Fiat vorig jaar in de rode cijfers was geraakt en ook in het eerste kwartaal van dit jaar slecht had gepresteerd. Er was kritiek dat hij te dichtbij de Agnelli's stond, die het concern nog steeds controleren. Dat zou vernieuwing belemmeren.

Giovanni Agnelli, de 81-jarige erevoorzitter van Fiat dat in 1899 door zijn opa werd opgericht, prees echter Cantarella's besluit om te vertrekken 'op een moment van grote veranderingen'. Volgens analisten hebben de schuldeisende banken de topman gedwongen op te stappen.

De banken hebben meer greep gekregen op het concern sinds ze vorige maand met een lening van 3 miljard euro Fiat overeind hielden. De autodivisie heeft zeven van de afgelopen acht jaar verlies geboekt en uiteindelijk het moederconcern in de problemen gebracht.

Fiat zakte onlangs van de zevende naar de elfde plaats in de lijst van best verkopende automerken in de wereld door tegenvallende resultaten in 2001. De aandelenkoers daalt eveneens.

Sluiting van 18 bedrijven, het schrappen van 9000 banen, verkoop van onderdelen (zoals aandelen Ferrari) moeten de grootste Italiaanse onderneming er bovenop helpen. De speculaties dat Cantarella's opvolger, Paolo Fresco, bijgenaamd 'Americano', verder het mes zal zetten in het concern en de verlieslijdende autodivisie zal afsnijden, nemen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden