Opnieuw tegenslag Democraten

Al Gore heeft gisteren opnieuw een flinke tegenslag gekregen met de weigering van het hooggerechtshof van Florida om Miami-Dade County te dwingen het hertellen van de stemmen te hervatten. Het hof gaf geen uitleg. Gore is nu grotendeels afhankelijk van de uitslag in Palm Beach County om George W. Bush nog voorbij te komen.

Bert van Panhuis

De juristen van Gore vroegen het hof gistermiddag om een uitspraak, nadat een lagere rechter hen nul op rekest had gegeven. Woensdag gooide de kiesraad van Miami-Dade County de handdoek in de ring. De drie leden waren unaniem tot de slotsom gekomen dat het fysiek onmogelijk was alle 300000 gewone stemmen en 10750 voorlopig afgewezen stembiljetten op tijd te te hertellen. Zondagavond moet dat volgens de uitspraak van het hof in Florida eerder deze week zijn gebeurd.

Gore en zijn team meenden dat Miami-Dade County verplicht was door te gaan met het hertellen. En als men niet alle stemmen zou kunnen hertellen, dan zou de kiesraad zich moeten concentreren op de stapel afgewezen biljetten. De afwijzing van het hof kwam na bliksemoverleg tot stand. Vijf van de zeven rechters waren in verband met Thankgivingsday buiten Tallahassee en rechter Barbara Pariente zat zelfs in het vliegtuig. Maar via fax, e-mail en telefoon konden de zeven toch tot een gezamenlijk afwijzend oordeel komen.

In Washington DC kwam gisteren de procedure op gang die Bush en zijn team hebben aangespannen bij het federale hooggerechtshof. Bush wil dat het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten een einde maakt aan alle hertellen in Florida. Belangrijkste argumenten zijn dat er rechtsongelijkheid ontstaat tussen de kiezers in de vier counties waar is of wordt herteld en de andere 63 in Florida, waar de aanvankelijke uitslag niet is aangevochten. Bovendien meent Bush dat het hof in Florida in de bevoegdheden van de wetgever en het bestuur van de staat is getreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden