Opnieuw tbs geëist tegen belager Van Aartsen

(Novum) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor het gerechtshof in Den Haag tbs met dwangverpleging geëist tegen de vrouw die in 2004 zou hebben geprobeerd oud-fractievoorzitter Jozias van Aartsen van de VVD aan te rijden. De verdachte, Frederique de J., is twee jaar geleden door de rechtbank al veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Het vonnis was conform de eis. De J. ging tegen die eerdere uitspraak in hoger beroep.

De J. zou op 1 april met haar auto voor Hotel Des Indes in Den Haag zijn ingereden op Van Aartsen en zijn woordvoerder. De toenmalige fractievoorzitter bleef ongedeerd. De woordvoerder liep een ontwrichte schouder op. De J. stuurde voor de aanrijding met grote regelmaat e-mails naar het actualiteitenprogramma Nova. Hierin stonden korte boodschappen aan het adres van media en overheid. Na verloop van tijd werden de boodschappen vergezeld van dreigementen.

De J. is in 2004 psychiatrisch onderzocht. De onderzoekers adviseerden haar tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat het risico groot dat ze in herhaling vervalt groot werd geacht. Het OM stelde net als twee jaar geleden dat de verdachte 'volledig ontoerekeningsvatbaar' is en eiste daarom geen gevangenisstraf, maar tbs. De advocaat van De J. noemde het onderzoek naar de psychische gesteldheid van haar cliënt in 2004 'beperkt en onvolledig'.

Voor de rechtbank vertelde De J. twee jaar geleden dat ze tot haar daad was gekomen na jarenlang te zijn afgeluisterd en gevolgd. De overheid en de media zouden verantwoordelijk zijn voor de schending van haar privacy. Ze zei bovendien dat de aanslag op Van Aartsen volgens haar 'de meest egoïstische daad' was van haar leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden