Opnieuw stromen rivieren bier door oneindig laagland

RONALD ROVERS

Ron Goossens: Low Budget Stuntman

Regie: Steffen Haars, Flip van der Kuil

Met: Tim Haars, Michiel Romeyn, Bo Maerten, Henry van Loon.

***

'New Kids Turbo' en 'New Kids Nitro' zijn twee films over een clubje comazuipende beroepsgabbers in het Brabantse Maaskantje, die het publiek zes jaar geleden uit elkaar speelden. Je hield van de platte kolder, of je kon er niks mee. 'Ron Goossens: Low Budget Stuntman', eveneens van makers Steffen Haars en Flip van der Kuil, is minder extreem.

Rivieren bier stromen nog steeds door oneindig laagland, de kolder is nog steeds heilig. Maar al doet de film z'n best om niks serieus te nemen, inclusief terugkerende grappen over pedofilie, het drama over de zelfdestructieve Ron Goossens die dankzij YouTube professioneel stuntman wordt, heeft een mooie tragische ondertoon. Vooral dankzij de stoïcijnse stijl van regisseur/ acteur Tim Haars, die de alcoholist Goossens speelt als een figurant in z'n eigen delirium.

In een aardige omkering van het genre-cliché eist Rons vriendin Angela, nadat hij haar met een andere man betrapt, dat hij - om de relatie te redden - televisiester Bo Maerten het bed in praat. Tot die tijd mag hij het huis niet in. En, oh ja, ze is ook zwanger. Meestal komen personages tot inkeer door dat bericht, maar Ron blijft halve liters tanken terwijl hij op filmsets bizarre stunts uitvoert.

Er zitten zeker sterke grappen in, zoals de 'Drink & Drive' die Rons beste vriend Peter bij zijn café wil openen, maar veel grappen worden te lang aangehouden of op een andere manier te veel benadrukt. Dat is niet omdat de film je ongemakkelijk wil laten voelen. De timing klopt gewoon niet. Je kunt niks serieus nemen, maar humor blijft een ernstige zaak.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden