Opnieuw sneeuw

Lage barometerstanden betekenen niet per definitie slecht weer. Gisteren stond het weerglas op ongeveer 1000 hPa maar in met name het westen was het een fraaie dag met vrij veel zon en nauwelijks wind. Vandaag draait het echter wel weer om winterse neerslag. Er vallen geregeld sneeuwbuien. Plaatselijk kan er, de afgelopen nacht meegerekend, zo'n 10 centimeter vallen. Tevens is er kans op onweer. Met het oplopen van de temperatuur krijgt de neerslag in de kustgebieden een iets minder winters karakter. Daar gaan later waarschijnlijk meer buien met hagel en smeltende sneeuw vallen.

De temperaturen lopen uiteen van iets boven nul in het oosten tot maximaal 4-5' vlak aan zee. Vanochtend vriest het overigens nog in een groot deel van het land. De wind waait uit richtingen tussen west en noordwest en kan aan de kust enige tijd krachtig zijn. De winterse neerslag die ongetwijfeld weer aanleiding zal geven tot kilometers fileleed hangt samen met een nieuwe storing. Dit systeem koerst over het oostelijk deel van Nederland naar het zuiden.

Morgen neemt de buiigheid af. Dat komt omdat de luchtdruk boven het Noordzeegebied stijgt. Deze ontwikkeling is echter wel onzeker want het Duitse atmosfeermodel verwacht dat later op de dag en tijdens de nacht van donderdag op vrijdag een nieuwe storing enige neerslag kan veroorzaken. De temperaturen zakken de komende nacht op de meeste plaatsen tot enkele graden onder nul en donderdagmiddag blijft het kwik rond het vriespunt steken. Tijdens het weekeinde lijkt zich een langgerekte zone van hogedruk te ontvouwen van Spanje via onze omgeving en dan via Scandinavië naar noordelijk Rusland. Hierdoor nemen de neerslagkansen af en is er meer zon. Wel gaat het vooral 's nachts harder vriezen.

Gisterochtend vroor het plaatselijk matig in ons land. Op de vliegbasis Leeuwarden stond de thermometer om 9 uur op -8,0. Op het Rotterdamse vliegveld was het op dat moment -7,4 en Schiphol meldde minimaal -7,2. Wel was er op veel plaatsen dichte, aanvriezende mist ontstaan en deze wilde overdag in sommige streken niet meer weg. Daardoor bleef het koud. In Winsum werd het maximaal -1,6. In het westen werd plaatselijk 4-5' boven nul geregistreerd.

Met de sneeuwbuien viel het overdag wel mee. In het Groningse Westerkwartier ligt de meeste sneeuw. Volgens medewerker Wierenga uit Wirdum lag er in Nuis maandag al een laag van 15 centimeter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden