Opnieuw schadelijk grafiet vrijgekomen bij fabriek van Tata Steel

Wijk aan Zee heeft sinds november vorig jaar regelmatig last van de grafietneerslag die wordt veroorzaakt door de fabriek van Tata Steel.  Beeld Jean-Pierre Jans
Wijk aan Zee heeft sinds november vorig jaar regelmatig last van de grafietneerslag die wordt veroorzaakt door de fabriek van Tata Steel.Beeld Jean-Pierre Jans

Bij de fabriek van Tata Steel bij IJmuiden is zaterdagmorgen opnieuw grafiet vrijgekomen. Het bedrijf stuurde in de ochtend een waarschuwingsbericht vanwege het vrijkomen van de schadelijke stof. Mensen in Wijk aan Zee ‘ondervinden er mogelijk hinder van’, citeert NH Nieuws uit het bericht.

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, hebben sinds november vorig jaar regelmatig last van de grafietneerslag die veroorzaakt wordt door de fabriek van Tata Steel. Het staalbedrijf is al tientallen keren beboet. De uitstoot werd vorig jaar zo hevig, dat bewoners van de plaats tientallen klachten indienden bij de omgevingsdienst.

De grafietwolken ontstaan bij de verwerking van een restproduct van staal en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van jonge kinderen, concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs in een onderzoek naar de neerslag van de stof bij Wijk aan Zee. In de grafietneerslag zitten zogeheten zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), zoals lood, mangaan en vanadium. Van deze metalen is de geschatte blootstelling in Wijk aan Zee zodanig hoog dat dit ongewenst is voor de gezondheid, stelde het RIVM.

Maatregelen

Zo is van lood bekend dat dit vooral bij jonge kinderen effect kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Omdat de blootstelling aan lood in het dagelijks leven eigenlijk al te hoog is, dient elke andere blootstelling daarom beperkt te worden, adviseert het RIVM. Met name buiten spelende kinderen lopen risico de schadelijke stoffen via hand-mond-contact binnen te krijgen.

Eerder beloofde het bedrijf al beterschap, volgens Tata Steel zijn er sinds november vorig jaar nog slechts drie kleinere grafietemissies geweest. Het bedrijf bouwt inmiddels een hal die over het verwerkingsproces komt te staan. Tata Steel kondigde afgelopen week per direct maatregelen aan om de grafietuitstoot ‘maximaal te voorkomen’. Een aantal dagen later regende het zaterdag weer grafiet.

Lees ook:

Bewoners geschokt na nieuws over grafietregens

Ouders in Wijk aan Zee reageren onthutst op het nieuws dat uitstoot van Tata Steel zware metalen bevat die voor kinderen schadelijk zijn. “De fabriek maakt er een potje van. Grafiet klinkt nog wel oké, dat zit ook in potloden. Nee, dit zijn zware metalenregens.”

De buren van Tata Steel vragen zich af waar de overheid is

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten proefde Hans Marijnissen regionale thema’s. In Noord-Holland ging hij op bezoek bij inwoners van Wijk aan Zee. De buren van Tata steel vragen zich af waar de overheid is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden