Opnieuw ruzie rond grens in Eems-Dollard

Van een onzer verslaggevers

De gemeente Delfzijl wil nu een uitspraak van de Kroon over de vraag waar de grens tussen Nederland en Duitsland in Eems en Dollard precies loopt. Omdat er tussen Nederland en Duitsland nooit overeenstemming is gekomen over de vraag waar die grens loopt, weet Delfzijl niet op welk gebied een nieuw bestemmingsplan van de gemeente precies van toepassing is.

Volgens burgemeester E. Haaksman heeft de provincie Groningen onlangs al het nieuwe bestemmingsplan van Delfzijl goedgekeurd, echter met uitzondering van het gedeelte dat betrekking heeft op een door Nederland en Duitsland betwist grensgebied. De provincie Groningen vindt het niet gewenst dat voor dit omstreden gebied bestemmingsplannen gaan gelden.

Burgemeester Haaksman is het met dat standpunt niet eens. "Wanneer er geen duidelijkheid over komt blijft er een vacuum gelden voor dit gebied. Dat betekent ook dat niet duidelijk wordt of de Duitse of Nederlandse politie er patrouilleert en wie verantwoordelijk is voor de betonning en beloodsing van het water in dit gebied" , aldus Haaksman.

De grens in Eems en Dollard is al eeuwenlang een twistpunt. Nederland en Duitsland zijn er ondanks allerlei pogingen in de afgelopen decennia niet in geslaagd de grens exact vast te stellen. Nederland vindt dat de grens vlak bij de Duitse kust hoort te lopen. Duitsland vindt dat de grens vlakbij de Nederlandse kust hoort te lopen. De provincie Groningen wil in het midden laten waar de grens loopt om de goede verstandhouding met Duitsland binnen het regionale samenwerkingsverband 'Eems Dollard Regio' niet in gevaar te brengen.

Ook de ministeries van Vrom en buitenlandse zaken denken daar zo over. "Wij willen echter duidelijkheid hebben van de Raad van State over de vraag of de regels van ons bestemmingsplan nu wel of niet gelden in het betreffende gebied" , aldus Haaksman. Over een stukje Eems bij Emden, waar de Dollardhaven zou komen, is indertijd wel ver gaand overeenstemming bereikt. In Emden voelde men er toen, evenmin als Delfzijl nu, niets voor om een haven te krijgen in omstreden gebied. Overigens is de aanleg van die haven op een laag pitje gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden