Opnieuw rumoer om proces O.J. Simpson

WASHINGTON - Is er geknoeid door de jury van het O. J. Simpson-proces? Dat is een vraag die Amerika in de ban houdt na een opzienbarend onderzoek van het televisie Nieuwsprogramma '60 Minutes'. Het O. J. Simpson-proces is alweer enige tijd geschiedenis, maar het regent nog steeds boeken, geschreven door hoofdrolspelers, zowel de verdediging, juryleden als het openbaar ministerie.

O. J. zelf is nog gewikkeld in een civiele procedure die de familie van de slachtoffers aanhangig heeft gemaakt. Zijn hoop op rehabilitatie na de vrijspraak is niet in vervulling gegaan. Hij wordt behandeld als een melaatse, in het bijzonder door de commercie, leeft als een gevangene in zijn villa in Los Angeles.

Nu staat zijn rechtszaak weer in het middelpunt van de belangstelling met de intrigerende vraag: wie heeft tijdens het proces een vervalste brief naar rechter Ito gestuurd om een jurylid te diskwalificeren? Een jurylid dat de verdediging een doorn in het oog was. Volgens de anonieme brief aan de rechter, gestuurd in mei vorig jaar zou het jurylid Francine Florio-Bunden al tijdens het proces via haar echtgenoot onderhandeld hebben over een boek onder de titel 'Als enige in de bres voor Nicole'. Dat kan betekenen dat zij al tijdens het proces dacht aan het grote geld, maar bovendien bevooroordeeld was: de schuld van Simpson stond vast.

Francine Florio-Bunden was blank. Zij had de beste opleiding van alle juryleden en was niet geneigd te vallen voor emotionele en demagogische argumenten. De verdediging was daarom heel ongelukkig met haar plaats in de jury. Mevrouw Bunden zegt nu dat zij onder geen beding had ingestemd met vrijspraak.

Ex-leden van de jury bevestigden dat zij de best opgeleide, meest dominante en bekwame persoonlijkheid was in het gezelschap van juryleden en zeer waarschijnlijk ook een aantal andere juryleden van O. J.'s schuld had kunnen overtuigen. Dat zou dan op zijn minst tot een nieuw proces hebben kunnen leiden. Maar zij werd vanwege de brief naar huis gestuurd.

Er is nauwelijks discussie over de vraag of de brief al dan niet echt is. Het is een vervalsing. Maar de vraag waar het om gaat is natuurlijk: wie, o wie heeft die valse brief naar de rechter gestuurd. Verdachte nummer één is natuurlijk de verdediging, hoewel er in de VS talloze idioten en halve garen rondlopen die wellicht hun ego dachten te kunnen bevredigen door het O. J. Simpson-proces op een beslissende manier te beinvloeden.

Maar de briefschrijver of schrijfster beschikte over details waarvan alleen een insider op de hoogte kon zijn. Het verdedigingsteam ontkent natuurlijk verontwaardigd dat het iets met de vervalsing te maken heeft. Alleen de advocaat Robert Shapiro zegt dat “alles mogelijk is”. Maar hij heeft ruzie met al zijn voormalige collega's. Het openbaar ministerie stelt een onderzoek in en heeft de hand kunnen leggen op een tape waarin de naam van een privé-detective van het verdedigingsteam wordt genoemd.

Als zou blijken dat er met de jury geknoeid is, dan zal de afloop van het proces daardoor niet beinvloed worden. Aan een vrijspraak valt niet te tornen. Wel lopen degenen die hebben meegewerkt aan de vervalsing met als doel de rechtsgang te beinvloeden, het gevaar dat zij de gevangenis ingaan.

Het openbaar ministerie is er veel aan gelegen om zo een eventuele dader te vinden. Niet alleen in naam van het recht. De procureur-generaal van Los Angeles moet dit jaar herkozen worden. De vrijspraak in het O. J. Simpson-proces heeft zijn reputatie en daarmee zijn campagne beschadigd. Als hij kan aantonen dat er valsgespeeld is dan zou dat een soort eerherstel betekenen.

Ook de media is deze ontwikkeling buitengewoon welkom. Zij werpen zich in navolging van '60 Minutes' helemaal op dit nieuwe verhaal. De shows waarin de boekenschrijvers verschijnen krijgen extra aandacht, want hun mening over de mysterieuze brievenschrijver of schrijfster betekent opnieuw kassa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden