Opnieuw rel bij de NCRV om 'Herberg De Leeuw'

,Ja, de zaken stapelen zich hier op'', zegt Roek Lips, manager cultuur en godsdienst NCRV, met veel gevoel voor understatement. De omroep kwam gisteren tot een vergelijk met de door Paul de Leeuw zo beledigde Anneke Grönloh. Beide partijen doen geen mededeling over de schadevergoeding, maar De Leeuw zal haar in ieder geval niet meer parodiëren.

Op vrijwel hetzelfde moment kreeg de omroep er een andere 'affaire-De Leeuw' voor terug. Actrice Diana van Kolck uit Blaricum dreigt met een kort geding omdat ze in 'Herberg De Leeuw' van 20 april in een humoristische scène door de presentator met een brandblusapparaat is bespoten. Niet met water, zoals afgesproken, maar met schuim. Sinds die 'aanslag' is zij kortademig, heeft ze hoofdpijn, is haar huid geïrriteerd en heeft ze, zo vertelde ze De Telegraaf, 'een algeheel gevoel van onwelzijn'.

Lips is verbaasd. ,,Wij hebben direct aansprakelijkheid erkend. Er gebeuren nu eenmaal ongelukjes bij producties. 'Het spijt ons vreselijk', hebben we gezegd en haar de twee dagen vergoed die ze niet kon optreden. Daarmee was voor ons de zaak afgedaan.''

Totdat afgelopen zomer de advocaat van Van der Kolck meldde dat de gezondheidsklachten zich opstapelden, er dus meer betaald moest worden en een kort geding aanstaande was. Lips: ,,Wij hebben toen gezegd: 'Laat zo snel mogelijk weten wat je kosten zijn', dan gaan we daarover praten. Woensdag waren we het daarover onderling eens: alleen de hoogte van de schadevergoeding stond nog niet vast. En dan lees je een dag later in De Telegraaf dat Van Kolck alsnog een kort geding aanspant.'' Lips begrijpt er niets van. Hij vermoedt dat de journalist zich heeft laten gebruiken door een opzetje van Van Kolcks advocaat, mr. Bob van der Goen, tevens advocaat van prof.dr. Smalhout, die ook nog een 'De Leeuw-zaakje' heeft lopen tegen de NCRV.

,,Dat is leuk om te horen, een aardig gezichtspunt'', schampert Van der Goen. ,,Maar het is natuurlijk absoluut niet waar: wij hadden mevrouw Van Kolck al als cliënt voordat de uitzending van Smalhout een feit was. Bovendien heeft mevrouw Van Kolck zelf contact opgenomen met De Telegraaf.'' Van der Goen bestrijdt verder dat er een vergelijk zou zijn. ,,Dat is puur gelogen: we hebben afgelopen week helemaal niet om de tafel gezeten. Ik kreeg woensdagmiddag wel een telefoontje van een juriste, dat de omroep aansprakelijkheid erkende. Maar dat was pas nadat de De Telegraaf lucht van de zaak had gekregen.'' Dit kort geding is dus nog niet van tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden