Opnieuw Opperdoezer

Omdat ze er maar zo kort zijn, vindt u deze week nog een recept met deze lekkere aardappelen, die volgens fijnproevers en kenners een ware delicatesse is.

Sonja van de Rhoer

Vanzelfsprekend kunt u ook andere kleine vastkokende aardappelen nemen, maar de Opperdoezer Ronde is beslist het lekkerst.

Benodigdheden voor 4 personen:

Bereidingstijd: circa 25-45 minuten

16 heel kleine Opperdoezer Ronde of 8 middelgrote exemplaren

30 g gesmolten boter

voor de tomatenvulling:

100 g gedroogde, in olie ingelegde tomaatjes, heel fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

8-10 blaadjes basilicum, fijngehakt

voor de garnering:

blaadjes basilicum

voor de kaasvulling:

100 g blauwgeaderde kaas (Roquefort, Gorgonzola, Danish blue), fijngeprakt

3 eetl. Mascarpone of zure room

1 theel. cognac

peper

2 eetl. geroosterde pijnboompitten, fijngehakt

voor de garnering:

geroosterde pijnboompitten

Borstel de Opperdoezer Ronde goed schoon en bestrijk ze met de gesmolten boter. Leg op een bakblik een vel bakpapier of bakfolie, zet de aardappelen erop en bak ze circa 20 (kleintjes) tot 40 (middelgrote) minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 200° C. Laat de aardappeltjes afkoelen. Snijd een klein stukje van de onderkant zodat ze stevig staan en snijd er aan de bovenkant een dekseltje af. Hol de aardappeltjes uit, bewaar het kruim en druk dit met een vork fijn.

Maak de vulling naar keuze (of allebei) en meng deze met het aardappelkruim. Doe de massa over in een spuitzak met grote spuitmond en vul de uitgeholde aardappelen. Garneer met basilicum en/of pijnboompitten. Zet de dekseltjes schuin terug op de aardappelen. Zet de gevulde aardappelen koel weg.

Variaties:

Voeg aan de tomatenvulling fijngehakte olijven toe.

Vervang in de kaasvulling de cognac door medium sherry.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden