Opnieuw ontslagen bij GroenLinks

Leden bij een partijcongres van GroenLinks. Beeld anp
Leden bij een partijcongres van GroenLinks.Beeld anp

GroenLinks zit in zware financiële problemen. Vandaag leggen partijbestuurders tijdens drie bezoeken in Utrecht, Gelderland en Drenthe aan de leden uit waarom de partij-afdelingen volgend jaar opnieuw minder geld krijgen.

Romana Abels

De afdelingen moesten na de landelijke verkiezingsnederlaag in 2012 dit jaar al 'eenmalig' 10 procent van hun vergoeding inleveren, nu wordt de korting structureel 20 tot 30 procent. Ook zullen opnieuw, nadat er in 2012 al twaalf van de 32 voltijdbanen was geschrapt, ontslagen vallen op het landelijk bureau in Utrecht.

"We moeten alle zeilen bijzetten", vertelde partijvoorzitter Rik Grashof de afgelopen weken al aan leden in negen andere provincies. "In 2013 hebben we al voor drie ton moeten ingrijpen in de begroting."

Geplande inkomsten, bijvoorbeeld van contributies van nieuwe of teruggehaalde leden, kwamen niet. Ook in 2013 zette de daling in ledental door, naar 22.500. Ter vergelijking: in 2010 had GroenLinks nog 27.500 leden. Een poging van partijleider Bram van Ojik opzeggers te bewegen bij de partij terug te keren, leverde niet meer dan 1 procent spijtoptanten op.

Raadsleden
"We hebben een pittige discussie met de bank", vertelt Grashof de leden. "Onder meer over het pand." Dat pand - in 2011 voor 2 miljoen euro aangekocht - gebruikt de partij als onderpand voor kredieten. Maar 2 miljoen is het niet meer waard. Nu er in 2014 zowel gemeenteraadsverkiezingen als Europese verkiezingen zijn, wordt de geldnood nijpend.

Het probleem zit hem vooral in de gemeenten. In 2010 haalde GroenLinks daar een klinkende overwinning: namens de partij zaten er z'n kleine vijfhonderd mensen in de gemeente-en deelraden. Dat levert het landelijk bureau inkomsten op, want raadsleden en wethouders dragen bij GroenLinks 10 procent van hun salaris af aan de partij. GroenLinks weet nagenoeg zeker dat het resultaat dit keer minder zal zijn. "Naar buiten toe zeggen we dat we dat gaan bestendigen, intern weten we beter", vertelt Grashof de leden in het land.

250.000 euro verlies
Op het partijbureau circuleert, zegt hij, een uitgewerkt 'horrorscenario' waarin GroenLinks bij de raadsverkiezingen niets wint ten opzichte van de landelijke verkiezingen van 2012. In dat geval moet de partij rekening houden met een tekort van 700.000 euro. De totale begroting van Groenlinks beloopt ruim 3 miljoen per jaar. Maar zelfs in het gunstigste scenario wordt het niveau van 2010 niet geëvenaard. Rekening wordt gehouden met een zeker verlies van 250.000 euro per jaar.

De partij heeft besloten de minimum-contributie te verhogen van 12 naar 24 euro en een extra bijdrage van 10 euro te vragen aan degenen die het ledenblad nog op papier willen ontvangen. Ook wordt er extra werk gemaakt van de contributie-inning. Dat levert de eerste positieve resultaten op, aldus Grashof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden