Opnieuw Nederlandse dode in Uruzgan

AFGHANISTAN (ANP) - Onder de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan is opnieuw een dode gevallen. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm maakte dat zondagavond in Den Haag bekend.

Het slachtoffer is de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van het korps commandotroepen uit Roosendaal. Hij sneuvelde zondag rond 11.00 uur lokale tijd bij een vuurgevecht met vijandige troepen in de omgeving van Deh Rawod. Hij is als gevolg van schotverwondingen overleden.

Van de Rijdt, wiens woonplaats vooralsnog niet bekend is, is de twintigste Nederlandse dode sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006. Hij is de eerste Nederlandse commando die in Afghanistan omkomt. Van de Rijdt behoorde tot de zogenoemde Task Force 55 die ongeveer zeventig man sterk is, voor het merendeel bestaande uit commando's en daarnaast mariniers.

Verlies

Het verlies raakt ons diep, lieten minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) in een reactie weten. ,,Kevin van de Rijdt heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor een betere toekomst voor Afghanistan. Hij verrichtte een zeer zware taak'', aldus de bewindslieden. Zij leven ,,intens'' mee met de nabestaanden en collega's. Zij wensen zijn vriendin, familie, vrienden en collega's veel sterkte toe om dit ,,verschrikkelijke verlies'' te dragen.

Van Uhm plaatste de operaties van de eenheid van Van de Rijdt in het licht van de recente Afghaanse verkiezingen. Door die verkiezingen en de extra troepen van de internationale troepenmacht ISAF die zijn ontplooid, is het naar zijn zeggen in het hele zuiden van het land extra onrustig geweest. Door die extra inzet is ISAF samen met de Afghaanse autoriteiten ,,nu in staat in bevolkte gebieden, waar we voorheen geen invloed hadden, permanente invloed te houden''. Door die operaties in de buurprovincies is wel de druk aan de randen van de Nederlandse ,,invloedsgebieden'' toegenomen. De Task Force 55 opereert daar, aldus Van Uhm. Er worden vanuit de randgebieden daarvan aanslagen voorbereid. Vorige week zondag nog heeft de taskforce er samen met Australische collega's een grote hoeveelheid materiaal voor bermbommen opgespoord en vernietigd, aldus de commandant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden