Opnieuw mysterieuze graancirkel in Zeeland

“Er is geen korrel beschadigd, er zijn geen voetsporen, het blijft een mysterie”, zegt akkerbouwer Karel Steijnaert uit het Zeeuwsvlaamse Graauw, waar de eerste Nederlandse graancirkel van dit seizoen is ontdekt.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

De akker van Steijnaert, die 13 hectare groot is, toont een cirkel met een doorsnede van acht meter met de bekende plat liggende tarwehalmen. “Radio Zeeland komt straks poolshoogte nemen met een UFO-specialist en er komt ook een deskundige de straling in de cirkel meten”, zei Steijnaert gisteren.

Op de Schenkelse Dijk, waaraan de graanakker grenst, verdrongen zich maandag meer dan honderd mensen om het fenomeen te zien.

Steijnaert probeerde door met een buis rond te lopen een soortgelijk effect op te roepen. “Maar die cirkelvorm krijg je niet voor elkaar, er is ook meer kracht voor nodig dan een mens kan opbrengen. Er is geen tarwekorrel beschadigd, er zijn geen voetsporen, ik geloof niet dat het mensenwerk is.”

“In Engeland zouden zogenaamde grappenmakers het met een stuk touw hebben gedaan. Toen ze dat moesten laten zien, kregen ze het niet voor elkaar. Ik ben wel verbaasd dat we hier nog zoveel belangstelling krijgen, maar ja, het mysterie trekt.”

In Engeland werden de 'crop circles' eind jaren zeventig voor het eerst gesignaleerd. Later ontstonden er ook ingewikkelde figuren, zogeheten pictogrammen, waarna het verschijnsel in de jaren tachtig en negentig wereldwijd optrad.

Het in 1990 opgerichte Britse Centre for Crop Circle Studies (CCCS) heeft criteria voor 'vervalsingen' en echtheid ontwikkeld omdat er cirkels door grappenmakers bleken te zijn gemaakt. Het CCCS heeft sindsdien meer dan 2000 cirkels als echt omschreven.

Zierikzee had de eerste

In Nederland werd de eerste graancirkel gesignaleerd op 9 juli 1994 op het land van boer Hanse in Zierikzee. Daar lagen er zelfs drie, met diameters van 12, 3 en 2 meter, verbonden door twee paden plat graan van 25 bij 3 meter. Hanse bleef nuchter onder het verschijnsel - “Ach, wij zijn tenslotte zelf ook op de maan geland” - maar deed wel aangifte, want z'n graan was goed verpest. De politie wist er geen raad mee: “We hebben geen voetstappen gevonden en weten niet wat we er mee aan moeten.” Intussen werd de familie Hanse ongeveer onder de voet gelopen door cirkel-toeristen.

Nieuwe cirkels volgden op Schouwen-Duiveland, in Smilde, Noordhoek en in 1995 in Beusichem. Volgens de wetenschappers van het Britse Center for Crop Circle Studies (CCCS) was de cirkel in Smilde in elk geval niet door mensen gemaakt. Toen twee jongeren uit het dorp bekenden de cirkel te hebben gemaakt, weigerden ze dat te geloven.

Herman Hegge van een andere instelling die het fenomeen onderzocht, de stichting Contact Network International, was opgewonden over de cirkel bij Serooskerke. “Het is een pictogram: twee met elkaar verbonden cirkels, met haaks daarop een verbindingsstuk, waardoor een soort kruis ontstaat. De figuur is van een wiskundige precisie”, zei hij in augustus 1994 in Trouw. “Het enige dat je kunt zeggen is dat dit gemaakt is door 'iets' met een hoge intelligentie. Het zou kunnen dat iets of iemand een soort boodschap probeert door te geven.”

In oktober 1994 'bekende' Pé Langen uit Veendam dat hij de twee graancirkels had gemaakt bij Noordhoek (Gr). “Tien minuten werk. Je gaat met een helikopter de lucht in, je laat je aan een touw zakken en spuit met een hogedrukspuit een cirkel in het graan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden