Opnieuw Militaire Willems-Orde toegekend

TARIN KOWT (ANP) - Pelotonscommandant kapitein Marco Kroon bij het Korps Commandotroepen (KCT) wordt op 29 mei benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse. Koningin Beatrix benoemt Kroon voor moed, beleid en trouw. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende bekend gemaakt aan de troepen in Tarin Kowt.

De 38-jarige inwoner van 's Hertogenbosch Marco Kroon leidde tijdens de missie een peloton commando's van maart tot augustus 2006, in de periode dat de Task Force Uruzgan werd opgebouwd. Zijn ondergeschikten en leidinggevenden hebben hem voorgedragen voor een dapperheidsonderscheiding voor zijn optreden in Afghanistan.

Tijdens zijn zes maanden uitzending wist hij met zijn peloton verschillende zware en soms lange gevechten in zijn voordeel en zonder personele verliezen te beslechten. Daarbij ging hij persoonlijke risico's niet uit de weg, bijvoorbeeld om een coalitiepartner in de gelegenheid te stellen een gewonde militair af te voeren. Een andere keer leidde hij zijn eenheid al vechtend uit een hinderlaag, terwijl de boordschutter van zijn eigen voertuig gewond was geraakt.

Held

De daden die zijn collega's in de voordracht omschreven, waren voor minister Eimert van Middelkoop (Defensie) reden het Kapittel der Militaire Willems-Orde om een advies te vragen. Op basis daarvan heeft de minister Kroon bij de koningin voorgedragen voor de Willems-Orde.

Kroon krijgt de onderscheiding voor meerdere, bijzondere acties en zijn totale optreden als leider, militair en mens. ,,We moeten trots zijn op helden zoals deze kapitein'', zei premier Jan Peter Balkenende. Ook Van Middelkoop noemt Kroon een ,,held'' en prijst zijn moed en loyaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden