Opnieuw lid van de Kamer

Vanaf vandaag kent de Tweede Kamer zestien andere gezichten. De meeste zijn niet helemaal nieuw. Tien van de mensen die beëdigd worden, waren eerder lid. Zij nemen de plaatsen in van de leden van CDA, VVD en D66 die de parlementszetels hebben verruild voor het regeringspluche.

Van de zeven CDA'ers die een plekje in de Kamer gaan innemen, waren vijf eerder kamerlid: Wim van Fessem, Myra van Loon-Koomen, Margreeth Smilde, Jan Jacob van Dijk en Nihat Eski. Allen werden ze kamerlid na de verkiezingen van 15 mei 2002. Bij de verkiezingen in januari dit jaar raakten ze hun zetel kwijt. De terugkomers krijgen gezelschap van partijgenoten Pieter Omtzigt en Theo Brinkel, die hun debuut maken in de Kamer.

Bij de VVD worden acht zetels opnieuw ingevuld. Frans Weekers, Janneke Snijder, Ruud Luchtenveld en Eric Balemans keren terug in het parlement, waar ze allen enkele jaren in vertegenwoordigd waren.

Nieuwkomers bij de VVD zijn Edith Schippers, Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, Arno Visser en Zsolt Szabo.

Voor D66 keert Ursie Lambrechts terug in de Kamer, waar ze negen jaar een zetel innam.

Alle kamerleden die volgens de kieslijst de plek van de vertrekkende parlementariërs zouden moeten overnemen, bleken beschikbaar om dat te doen. Ine Aasted-Madsen-van Stiphout (CDA) werd al twee weken geleden parlementariër. Ze nam de zetel in van Theo Rietkerk, die een punt zette achter zijn kamerlidmaatschap.

Afgaande op de kieslijst zal Eddy van Hijum de in september vertrekkende Theo Meijer opvolgen als CDA-kamerlid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden