Opnieuw kritiek op ’oncontroleerbare’ ambtsberichten

Asieladvocaten juichen het onderzoek toe van de Nationale Ombudsman naar de kwaliteit van individuele ambtsberichten. Asielverzoeken worden soms op basis van onjuiste rapporten afgewezen, zeggen ze.

De ambtsberichten van het ministerie van buitenlandse zaken liggen niet voor het eerst onder vuur. In 1998 hield de toenmalige ombudsman Marten Oosting de individuele ambtsberichten tegen het licht en kwam met een kritisch rapport.

Hij concludeerde dat ambtsberichten soms ronduit onbetrouwbaar waren en gebaseerd op één bron. Oosting vond dat onacceptabel. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beschouwt ambtsberichten als de meest gezaghebbende bron van informatie. Daardoor is een ambtsbericht meestal doorslaggevend voor de beslissing of een asielzoeker in Nederland mag blijven of niet.

Oosting verzocht Buitenlandse Zaken zorgvuldiger te werk te gaan. Negen jaar later krijgt de ombudsman, nu Alex Brenninkmeijer, weer klachten van asieladvocaten over de kwaliteit van de individuele ambtsberichten. Het grootste probleem is volgens advocate Bernadette Ficq dat ambtsberichten ondoorgrondelijk zijn. „De IND komt alleen met conclusies van het onderzoek naar het vluchtverhaal van de asielzoeker. Die zijn moeilijk te weerleggen als je de achtergronden niet weet.” Collega Frits Koers: „Je kunt als advocaat niets met die ambtsberichten. De bronnen blijven geheim, dus is het oncontroleerbaar.”

Volgens de advocaten bestempelt de IND de asielzoeker als onbetrouwbaar, indien uit het ambtsbericht blijkt dat het vluchtrelaas niet helemaal klopt. „Dat kunnen onnozele feiten zijn”, zegt Koers. „Zoals de vraag of iemand wel op dat adres in Soedan heeft gewoond. Maar of ze wel in de goede straat hebben gekeken, krijg je niet te weten.”

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) pleitte in september al voor verbetering van deze ambtsberichten. De ACVZ wil dat een onafhankelijke evaluatiecommissie de gebruikte bronnen en onderzoeksmethoden onderzoekt. Het kabinet is tegen. Dat wijst erop dat de vreemdelingenrechters wel alle onderliggende, vertrouwelijke stukken kunnen inzien en bij hun vonnis kunnen betrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden