Update

Opnieuw klacht bij Vaticaan over bisschop Den Bosch

Bisschop Antoon Hurkmans (m) met zijn hulpbisschoppen Rob Mutsaerts (l) en de Bredase bisschop Jan Liesen. Beeld anp
Bisschop Antoon Hurkmans (m) met zijn hulpbisschoppen Rob Mutsaerts (l) en de Bredase bisschop Jan Liesen.Beeld anp

Opnieuw stappen Nederlandse katholieken naar het Vaticaan om beklag te doen over een parochiefusie. Het bisdom Den Bosch en de nieuwe pastoor drijven hun zin door, vindt een groep boze parochianen. Ook zou er met documenten zijn gerommeld.

Dat melden de parochianen aan Trouw. In het beroepschrift verwijten parochianen van de Veldhovense fusieparochie Christus Koning het bisdom onder meer dat ze geen enkele invloed kregen. De adviesgroep, het spreekorgaan van de parochianen, werd volgens hen alleen opgericht om de schijn van inspraak op te houden.

Het bisdom Den Bosch gaat tot 2015 van 230 naar vijftig parochies. De fusies en kerksluitingen zijn omstreden: volgens critici leidt het onnodig sluiten van kerken tot nog meer krimp. De bisschoppen spreken van een noodzaak, omdat het kerkbezoek en de inkomsten teruglopen.

'Document kwam te laat voor bezwaar'
'We hebben twee jaar vergaderd', vertelt Paul Hafkemeijer, die als lid van een zogeheten stuurgroep betrokken was bij de fusie. 'Uiteindelijk is het toch geworden wat de bisschop vooraf al had bedacht. Bovendien kregen we het document waarin de fusieplannen officieel werden aangekondigd veel te laat. De bezwaartermijn was al verstreken.'

Hafkemeijer en enkele honderden gelijkgestemden vermoeden kwade opzet. 'In zijn besluit schrijft de bisschop dat hij zich baseert op de uitkomst van een vergadering van parochianen. Die vergadering moest toen nog plaatsvinden.' De groep tekende bezwaar aan bij het bisdom, maar kreeg naar eigen zeggen geen reactie.

Vaticaan kan besluiten terugdraaien
Vorige week stapte de groep naar de Congregatie voor de Clerus, het Vaticaanse orgaan dat verantwoordelijk is voor priesters en diakens. In beroep gaan bij de Congregatie is enigszins te vergelijken met hoger beroep aantekenen in een rechtszaak. Als de parochianen gelijk krijgen, krijgt de pastoor of het bisdom een tik op de vingers en kan de fusie worden teruggedraaid.

Het is niet het eerste keer dat het Vaticaan moet oordelen over de aanpak van de Bossche bisschop Hurkmans. In september ging een pater uit Hilvarenbeek al in beroep. Ook parochianen uit Beverwijk stapten naar Rome, maar zij kregen te horen dat hun beroepschrift niet aan de voorwaarden voldeed.

UPDATE 15:30 UUR: Het bisdom Den Bosch laat weten dat de parochianen binnen enkele weken reactie zullen krijgen op hun bezwaar. Volgens het bisdom zijn de fusieplannen niet pas bekendgemaakt toen de bezwaartermijn daarvoor al was verstreken. De termijn gaat volgens een woordvoerder pas in op het moment van bekendmaking.

UPDATE 12/11/2013: Volgens de parochianen schrijft het kerkrecht wel degelijk voor dat de bezwaartermijn ingaat op de datum van de dagtekening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden