Update

Opnieuw identificaties lijken zinkende Concordia

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Twaalf tot vierentwintig uur. Zoveel tijd hebben reddingswerkers om de zoekactie op het gestrande cruiseschip Concordia af te ronden. Dat meldt het hoofd van een duikersteam van de brandweer vandaag.

Redactie/ RTRS/ AFP/ AP

Een woordvoerder van de brandweer wilde evenwel niet spreken over een keiharde deadline voor het beëindigen van de operatie, maar naar schatting is die tijdsmarge wel realistisch. 'De situatie evolueert nog elke dag', aldus de zegsman.

In het wrak van het schip wordt nog koortsachtig gezocht naar de circa twintig vermisten. Elf mensen zijn inmiddels dood teruggevonden. De kans op overlevenden is nihil.

Van de in totaal elf geborgen lichamen behoorden er vier toe aan passagiers uit Frankrijk. Een van hen was 61, een ander 71 jaar
oud. Een omgekomen Italiaanse opvarende, die volgende week zijn 86e verjaardag had willen vieren, is vandaag reeds begraven. Onder de doden zijn voorts twee bemanningsleden, een Peruaan en een Hongaar. Van vijf van de geborgen lichamen is de identiteit nog niet vastgesteld.

Niet stabiel

De hoge golven belemmerden eerder deze week de zoekactie. Het schip, dat voor de kust van Toscane op een rots is gelopen, lag niet stabiel. Het was voor duikers daardoor extra moeilijk om het wrak binnen en weer buiten te gaan. De komende twaalf tot vierentwintig uur is de zee iets rustiger, waardoor de Concordia stabieler ligt. Dat blijkt ook uit nieuwe metingen rondom het schip, meldde persbureau ANSA vanmorgen.

De Costa Concordia liep afgelopen vrijdag op een rots, waarna het cruiseschip met 4200 mensen aan boord kapseisde. De kapitein wordt ervan verdacht een 'zeemansgroet' gebracht te hebben, waardoor het schip veel te dicht langs de rotsachtige kust vaarde. De man staat momenteel onder huisarrest.

Leegpompen

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit begint eind deze week met het wegpompen van olie uit het cruiseschip. Dat heeft rederij Costa Cruises, eigenaar van het schip, inmiddels bekendgemaakt.

Smit wilde gisteren al beginnen met de olieberging, maar kreeg nog geen toestemming van de Italiaanse autoriteiten. De reddingsoperaties kregen voorrang. Het bergingsbedrijf liet eerder deze week al weten dat het wegpompen van olie zeker twee tot vier weken kan duren. In het schip zit nog zo'n 1,9 miljoen liter brandstof.

Laat alarm

Volgens getuigenissen van een aantal Indiase crewleden, ging het alarm op het schip pas erg laat af. 'We kregen de ernst van de situatie maar in de gaten, toen het schip begon te kapseizen', aldus een van hen. Een ander, een ober, getuigt hoe het water al naar binnen liep toen ze een alarm hoorden. 'Er brak paniek uit op het schip. Mensen kalmeerden echter nadat de kapitein had omgeroepen dat het om een 'technische fout' ging en dat er niets aan de hand was'.

Van de 203 Indiase personeelsleden op de Concordia, wordt er één nog vermist. De rest is inmiddels op weg naar huis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden