Opnieuw geen finaleplek voor achtervolgingsploeg

Nederlandse vrouwen eindigen op WK baanwielrennen in Apeldoorn als vijfde

De gereden tijd van de vrouwen achtervolgingsploeg, gisteren bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn, was niet slecht. De afstand tot de top vier bleef bovendien beperkt. Veel meer kon bondscoach Robert Slippens er niet van maken, maar renster Ellen van Dijk was heel duidelijk: "Als je je goed voelt, vind ik een vijfde plaats teleurstellend."

De Nederlandse was goudeerlijk, kort na haar rit met Kirsten Wild en Vera Koedooder. Ook vorig jaar eindigden de vrouwen in de ploegenachtervolging op de ondankbare plek die net geen recht geeft op een finale. "Je kunt wel altijd zeggen dat we er dicht bij zitten, maar daar word ik eigenlijk een klein beetje moe van; dat zeggen we al drie jaar."

Zo werd ook op dag twee van de WK geen Nederlands succes geboekt, terwijl er vooral op de ploegenachtervolging lagen er kansen. Het onderdeel staat in 2012 in Londen voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen, maar bij zowel de mannen (woensdag eindigden zij zesde) als de vrouwen moest bondscoach Slippens concluderen dat het beter moet. "Maar ik vind dat er een stijgende lijn in zit."

Dat de ploeg achtervolgsters groeit was in de eerste twee kilometer te zien, maar in de laatste 1000 meter werd te veel tijd verloren. Slippens vond dat Van Dijk langer aan kop had moeten blijven, zij is de sterkste van de drie. Van Dijk zelf stemde in: "Dat kan ik mezelf verwijten. Maar dat is een moeilijke beslissing die je in een splitsecond moet nemen."

Het Nederlandse trio reed - buiten trainingen om - pas voor de tweede keer samen. En in een wedstrijd kom je andere dingen tegen dan in een training. Van Dijk: "Een ploeg is meer dan hard rijden. Als topsporter heb je een extreem karakter en met de ploegachtervolging heb je drie karakters bij elkaar. Het is ook hoe je met elkaar omgaat, hoe je communiceert. Er zijn zoveel kleine dingen die het verschil kunnen maken."

In Apeldoorn dicteerden wederom Groot-Brittannië, de VS, Nieuw Zeeland en Australië. Er moet nog wat gebeuren willen de Nederlandse vrouwen zich daar tussen mengen. Van Dijk: "Dat is meer dan een of twee trapjes harder rijden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden