Opnieuw gaat het mis in Feijenoord

Winkelend publiek op de winkelboulevard Zuid in Rotterdam-Zuid. (Otto Snoek) Beeld Otto Snoek
Winkelend publiek op de winkelboulevard Zuid in Rotterdam-Zuid. (Otto Snoek)Beeld Otto Snoek

In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord volgen bestuurscrises elkaar in hoog tempo op. Ditmaal gaat het om het wijkopbouwwerk.

De Rotterdamse gemeenteraad is bezorgd over de onbestuurbaarheid van deelgemeente Feijenoord. Voor de zoveelste keer zijn er wethouders weggestuurd. Terwijl nergens de sociale en maatschappelijke problemen groter zijn.

Op de postzegel van 6,5 vierkante kilometer aan de zuidelijke oprit van de Erasmusbrug leven 70.000 bewoners van 170 nationaliteiten samen in wat merendeels Vogelaarwijken zijn. Het is een gebied, zo schetst de weggestuurde PvdA-wethouder Robbert Baruch, waar zevenjarigen voor het eerst in hun leven een banaan zien bij het gratis uitdelen van fruit op school. Ook een buurt waar illegale logies voor Polen bloeien, en waar het normaal is dat gezinnen tussen trespa (bouwplastic) wonen in plaats van achter baksteen.

Genoeg te doen dus. Maar het deelgemeentebestuur van Feijenoord heeft sinds de oprichting in 1994 een curriculum vitae opgebouwd van bestuurscrises en voortijdig weggestuurde wethouders. De afgelopen acht jaar struikelden vier deelraadsbesturen geheel of gedeeltelijk.

De jongste bestuurscrisis gaat over een al jaren slepend hoofdpijndossier: het slecht functionerende wijkopbouwwerk. Voornaamste kritiekpunt: het opbouwwerk bereikt alleen de oudere autochtonen, niet de vele nieuwe migrantengroepen. Ook de verantwoording over wat er met de forse deelgemeentesubsidie wordt gedaan, is al jaren onvoldoende. In 2003 was al sprake van stopzetting van het contract, maar de deelraad gaf het opbouwwerk lang het voordeel van de twijfel gunnen.

Dat komt door de te nauwe banden tussen de bewonersorganisaties, waaraan het opbouwwerk gekoppeld is en de in Feijenoord oppermachtige PvdA, zeggen oud-bestuurder Wim Straasheijm en de net weggestuurde Baruch. Zo is de voorzitter van de grootste bewonersorganisatie, van Vreewijk, tevens voorzitter van de PvdA-afdeling Feijenoord en oud-deelgemeentevoorzitter.

„Er is behoefte aan een verzakelijking in de relaties tussen deelraad, PvdA en opbouwwerk”, antwoordt Wim Straasheijm op de vraag waarom het in Feijenoord zo vaak bestuurlijk misgaat. De topambtenaar werd in 2004 na de zoveelste crisis door de Rotterdamse PvdA gevraagd tijdelijk de deelgemeente te leiden.

Ook Baruch wijst naar de ’Bermudadriehoek’. Het is ’ons kent ons’, zegt hij. „Gevestigde belangenorganisaties hebben een goeie ingang tot de PvdA, nieuwe groepen niet.”

Hagenaar Baruch werd drie jaar geleden door de Rotterdamse PvdA ’gescout’ om het opbouwwerk te reorganiseren. Hij concludeerde al snel dat de oude opbouworganisatie niet kon leveren wat hij vroeg, namelijk het bereiken van de nieuwe Feijenoorders: allochtoon, tweede generatie of de net nestelende Polen, Oekraïeners en Somaliërs.

Na een openbare aanbesteding waarbij hij naar eigen zeggen door het deelgemeenteapparaat zwaar werd tegengewerkt droeg hij de Rotterdamse opbouworganisatie Sonor voor. Op de beslissende deelraadsvergadering kreeg hij echter een motie van wantrouwen aan z’n broek, gesteund door zijn eigen PvdA. Onder de druk van de bewonersorganisaties, gelooft Baruch.

PvdA-fractievoorzitter Marco van Lent beklemtoont juist dat zijn partij Baruch heeft gesteund in diens reorganisatie van het opbouwwerk. De wethouder had echter het afdanken van de oude opbouworganisatie slordig geregeld. Dat kost de deelgemeente mogelijk 1,1 miljoen euro. Bovendien moet Sonor nu de meeste opbouwwerkers overnemen.

Sonor-directeur René van der Voorn gelooft desondanks dat het ook met die net afgedankte opbouwwerkers straks lukt nieuwe Feijenoorders te bereiken. De opbouwwerkers worden per 1 januari weggehaald bij de bewonersorganisaties, ze krijgen bijscholing, en het Platform Buitenlanders Rijnmond gaat helpen met het contact leggen met migrantengroepen.

De grootste gemeenteraadsfracties, PvdA en Leefbaar, stelden vorige week vragen over de bestuursperikelen in de deelgemeente. Wethouder Baljeu stelt een onderzoek in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden