Opnieuw eis zes jaar na verkeersongeluk

Van onze correspondent DEN BOSCH - Zelfs jhr. mr. P. Feith, de vice-president van het Bossche gerechtshof, had moeite zijn gezicht in de plooi te houden. Was het niet zo treurig, dan zou hij bij het zien van zoveel gestuntel op het scherm voor zich, lachend van zijn stoel zijn gevallen.

Maar de gefilmde reconstructie van het tragische ongeval op de weg tussen Heesch en Nistelrode - waar op eerste paasdag vorig jaar na een frontale botsing tussen een Volvo en een op de verkeerde weghelft rijdende Porsche vijf mensen om het leven kwamen - diende een ander, zeer principieel doel. De ruim een uur durende film, gemaakt onder toezicht van de rechter-commissaris, zal uitsluitsel moeten geven over de vraag of de vermoedelijke bestuurder van de Porsche, een 27-jarige autoverkoper uit Tilburg, ook in hoger beroep kan worden veroordeeld voor doodslag.

Eind vorig jaar gebeurde dit al bij de rechtbank, waar de man vijf jaar cel kreeg opgelegd. Terwijl er bij dodelijke verkeersongevallen doorgaans hooguit 'dood door schuld' ten laste wordt gelegd, bracht de Bossche procureur-generaal mr. A. Broek gisteren, in navolging van de rechtbank, de term 'doodslag' in het geding. Op grond daarvan eiste zij een gevangenisstraf van zes jaar.

De verdachte Tilburger blijft beweren dat niet hij, maar zijn overleden vriend achter het stuur van de sportwagen zat. Volgens de raadsman van de verdachte, mr. F. Dreikoningen, ondersteunt de reconstructie op video die verklaring van zijn cliënt, ook al werd de vriend vlak na het ongeluk dood bekneld op de passagiersplaats van de Porsche aangetroffen.

De verdachte hield ook gisteren vol dat hij op de passagiersstoel had gezeten. Van daaruit had hij het ongeluk zien aankomen, had hij zijn vriend over zich heengetrokken, en was zelf op de bestuurdersplaats gaan zitten. Dat alles bij een snelheid van 120 kilometer per uur. Vervolgens zou hij keihard op de rem hebben getrapt.

Uit technisch onderzoek is gebleken dat de hele exercitie zich moet hebben afgespeeld in nog geen vier seconden. Dat dit echter nagenoeg onmogelijk is, blijkt uit de gisteren voor het hof vertoonde 'reconstructie'. Op de band is te zien hoe de verdachte en een stand-in, zelfs na langdurig 'droogoefenen' in een stilstaande Porsche, er niet in slagen de door de verdachte beschreven klauterpartij te volbrengen.

Dat de bestuurder van de Porsche tijdens de fatale rit ook nog een autogordel droeg, zoals onderzoek heeft aangetoond, maakt het toch al ongeloofwaardige verhaal, aldus de procureur-generaal, “nog veel ongeloofwaardiger”.

Uit verklaringen van diverse getuigen blijkt dat de sportwagen zich die avond op roekeloze wijze en met veel te hoge snelheid een weg door het drukke verkeer had gebaand.

Uitspraak 29 augustus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden